kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dizüstünde yıldız savaşları

Kaya GENÇ
Apple'ın MacBook'u, minimalist tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle dikkat çekiyor. Ama Apple'ın, rakibi Sony'nin Vaio model dizüstü bilgisayarlarını alt etmesi hiç de kolay değil.....
APPLE MACBOOK
Apple'ın bir önceki dizüstü serisi 12 inç ekrana sahip, oldukça şık, beyaz renkli iBook G4'tü. 2006 yılında MacBook piyasaya sürüldü. Daha önce Motorola işlemcisi kullanan Apple'ın Intel işlemcisini kullandığı ilk dizüstüydü bu.

FİYATI
2 GB belleği ve Core 2 Duo işlemcisi olan MacBook'lar Amerika'da 1099 dolara, Türkiye'de 2250 YTL'ye satılıyor. Kampanya dahilinde 160 GB'lık harici hard disk hediye. Türkiye'ye yeni gelen MacBook Air ise mart ortasından itibaren satışa sunulacak. MacBook Air'in 1.6 ghz işlemcili modeli 3600 YTL'ye, 1.8 ghz flash diskli modeli ise 6000 YTL'ye satışa sunulacak.

ÖZELLİKLERİ
2 GHZ hızında Core 2 Duo işlemcisi, 13.3 inç parlak ekranı, 2 GB'a kadar belleği, 160 GB'a kadar sabit diski olan MacBook, siyah ve beyaz olmak üzere iki renkte üretiliyor. Bütünleşik kamerası ve uzaktan kumandası bulunan MacBook'ta Leopard işletim sistemi bulunuyor.

BOYUTLARI
Yüksekliği 2.75 cm., genişliği 32.5 cm. olan MacBook'un ağırlığı 2.31 kg.

EN BÜYÜK BAŞARISI
Altı saate kadar çalışma imkânı sağlayan pil teknolojisi, aynı anda hem Windows XP (veya Vista) ve Leopard işletim sistemlerini çalıştırabilmesi, MacBook'un başarıları arasında.

EN BÜYÜK ZAYIFLIĞI
Windows ortamında çalışmayacağınız için pek çok programı kullanamayacak, Apple'ın biraz 'elitist' olan DVD okuyucusunun elinizdeki her CD'yi okuyamadığını göreceksiniz.

GELECEĞİ
Dünyanın en ince taşınabilir bilgisayarı olarak tanıtılan MacBook Air, 13.3 inç'lik ekrana, 1.6 GHZ hızında Core 2 Duo işlemciye, 80 GB'lık sabit diske sahip.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Windows işletim sistemi ile çalışan herhangi bir notebook'u seve seve çöpe atmanıza sebep olabilecek, güzide mi güzide, şirin mi şirin beraber yatılası ve bir daha asla Windows kullanılmayası bir şaheser." (kronik şizofren)

APPLE'IN YENİ MACBOOK'U: ÇOK İNCE VE ÇOK PAHALI!
Apple'ın Türkiye dağıtımcısı Bilkom'un geçtiğimiz hafta tanıtımını yaptığı yeni MacBook Air, çok ince bir tasarıma sahip. Ancak MacBook Air'in 3600 YTL'lik ve üst modelinde 6000 YTL'lik fiyatı ve DVD veya CD sürücüsünün olmaması büyük bir dezavantaj gibi duruyor.
SONY VAIO
Sony'nin 1996'da duyurulan Vaio serisinde yalnızca dizüstü bilgisayarlar değil, masaüstü sistemler de var. Vaio, özellikle aşırı küçük dizüstü modelleriyle profesyonellerin ve sık seyahat edenlerin tercihi oldu.

FİYATI
120 GB sabit disk, 2 GB bellek ve 256 MB ekran kartıyla satışa sunulan SZ5MTN-B modelinin fiyatı, 4000 YTL.

ÖZELLİKLERİ
Yaklaşık beş saat pil ömrü olan Vaio'nun sabit diskinde (diski şoka karşı koruyan) G-Sensor özelliği var. Dahili dijital kamera, 335 MB'lık mükemmel bir NVDIA GeForce ekran kartı ve dizüstü bilgisayarlara özel Centrino Duo işlemcisi de cabası.

BOYUTLARI
Yüksekliği ise 2 cm., genişliği 31 cm. olan Vaio, 1.85 kğ. ağırlığında.

EN BÜYÜK BAŞARISI
Çoklu kart okuyucusuna, Windows Vista işletim sisteminin en profesyonel edisyonlarından Vista Business'a sahip Vaio, Centrino Duo işlemcisiyle geldiği için çok az ısınıyor. G-Sensor özelliğiyle, yere düşürseniz de Vaio'daki bilgilere bir şey olmuyor.

EN BÜYÜK ZAYIFLIĞI
Fiyatının pek de ucuz olduğu söylenemez. Windows platformunun tüm avantajlarına rağmen, MacBook'la gelen Leopard sisteminin henüz bir yıldır satışta olan Vista'dan daha iyi olduğu da söylenebilir. 4000 YTL'ye 2 GB belleğin az olduğunu düşünenlere hak vermemek elde değil.

GELECEĞİ
14 inçten küçük dizüstü bilgisayar pazarının en popüler ürünlerinden olan Sony Vaio'nun 13 inçten de küçük boyutlarda dizüstü bilgisayarları içeren C1 ve benzeri serileri, fiyatı düştükçe daha çok yaygınlaşacak.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Çevremde gördüğüm kadarıyla pahalı fiyatını sonuna kadar hak eden, en yüksek çözünürlüklerde dahi en iyi ekran kartlarını kullanan, taş gibi bir laptop." (anjin san)
Haberin fotoğrafları