kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya ile zor günler kapıda

GÖKÇEN KESGİN
TÜRKSAM Başkanı Ogan'a göre, Rusya'da pazar günkü seçimler sonrasında ilişkilerde zorlu rekabetin yaşanacağı bir dönem geliyor..
Rusya'da yarın halk 5 yıl için yeni liderlerini seçmek için sandık başına gidiyor... Devlet Başkanı Vladimir Putin'in koltuğunu halefi ilan ettiği Dimitri Medvedev'e bırakacağına kesin gözüyle bakılıyor... Türkiye'nin pek çok teklifini geri çevirdiği Gazprom'un eski Başkanı Medvedev'in iktidara gelişi akıllara "Rusya ile ilişkiler bozulur mu?" sorusunu getiriyor. Seçimi ve yeni lider Medvedev döneminde Rusya Türkiye ilişkisini uzman Türk araştırmacı ve akademisyenlerle konuştuk.

TÜRKSAM BAŞKANI Sinan Oğan
*
Putin başbakan olma formülünü devreye sokmasaydı, siyasetten silinmesi söz konusu olabilirdi. Ancak başbakanlığa razı olması iktidardan kopmamak istediğini gösteriyor.

* 2007'den bu yana Türkiye ve Rusya arasında bazı olumsuzluklar var. İki ülke arasında 90'lardan beri var olan enerji alanındakı rekabet 1999'da ortadan kalktı. 2006'ya kadar işbirliği iyi gitti. Ancak 2007'den beri özellikle doğal gaz alanında rekabete var. Bunun 2008'den sonra da derinleşecek. Ki bu da hayra alamet değil...

* Şimdiye kadar Rus dış politikasında Türkiye öncelikli bir yere sahipken 2008'den itibaren Slav ekseninin ön plana çıktığını göreceğiz. Gazprom kökenli devlet başkanı rekabeti ön plana çıkaracak.

ARAŞTIRMACI YAZAR ALEV ALATLI
*
Putin, Rus siyasetinde son derece önemli ve bu dönemden sonra da Rusya'da siyasette kalması gerekli.

* Putin'in arkasındaki devasa destek halktan öte Rusya'nın başkan kalibresinde olan siyasi odaklara verdiği önemden geliyor.

* Başını alıp gidiyormuş gibi duran dünya iktidarına karşı durabilecek bir muhalefet hayırlı bir gelişmedir diye düşünüyorum. Bizim için de en iyi komşu huzurlu bir komşu olsa gerekir.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ BÜLENT ARAS
*
Uzun vadede Putin'in siyaset sahnesinden çekileceğini düşünüyorum. Çünkü Rusya'da lider oluşturma siyasi geleneği var. Liderin kendisinde bir karizma olmasa da yöneten insanlar başlarında karizmatik ve güçlü liderler istiyor.

* Rusya'da siyasal yapı, Çarlık'tan günümüze kadar güçlü bir liderin altında yaşamaya alışmış. Bu nedenle Putin başkanlık sistemini değiştirip ağırlığı başbakanlığa kaydırmayacak. Ama güçlü bir başbakanbaşkan dayanışması olacak. Bu da yeni başkanın zamanla hâkimiyeti sağlamasına yol açar. nTürkiye ile ilişkiler değişmez... Çünkü Türkiye ile ilişkiler bir kaç bağlama dayanıyor. İki ülke ticaret ve enerjide işbirliği yaparken rekabet de edebiliyor. Bundan sonra sorun görmüyorum.
Haberin fotoğrafları