kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ÖSS'de türban yasağına devam

Pervin KAPLAN / HABER MERKEZİ
Her yıl yaklaşık 1.5 milyon öğrencinin bir üniversite kapısından adım atabilmek için yarıştığı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) kılavuzu yayımlandı. Katsayı tartışmaları yüzünden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu'ndan onayı iki haftalık bir gecikme ile çıkan kılavuz ÖSYM Başkanlığı tarafından ortaöğretim kurumlarına gönderilmeye başlandı. Kılavuzda, puan hesaplaması, testler ve içerikleri gibi türban yasağı konusunda da değişiklik yapılmadı. Başvuru formunda kullanılacak fotoğrafın 'başı açık' çekilmiş olması kuralı korundu. Ancak olası yeni yasama, yürütme ve yargı organları kararlarına uygun olarak YÖK'ün konuyu 13 Mart'taki toplantısında yeniden ele alabileceği tahmin ediliyor. Klavuzdaki yenilikler ise şöyle:

* Başvuruda ilk kez öğrencilerin boy ve kiloları ile ilgili bilgi alınacak. Böylece adaylar sınavda boy ve kilolarına göre ayarlanmış sıralara oturtulacak.

* Sonuçlar, temmuzun son haftasında açıklanacak.

* İki programda puan türü değiştirildi. Arkeoloji SÖZ2 ile öğrenci alıyordu, EA2 oldu. Gastronomi SAY1 ile öğrenci alıyordu, SÖZ1 oldu.

* Dünya dinleri ile yaygın din öğretimi ve uygulamaları adıyla lisans programları açıldı. Dünya dinleri programı SÖZ2, diğeri SÖZ1 ile öğrenci alacak.

* Pazarlama, insan kaynakları yönetimi, çevre bilimleri ve yönetimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, kültür bitkileri üretimi ve pazarlama programları 2 yıldan 4 yıla çıkarıldı.

* Bundan sonra insan kaynakları yönetimine EA, SÖZ, pazarlamaya EA, SÖZ ve ebelik bölümüne EA, SÖZ ve SAY puan türleri ile yerleştirme yapılacak.