kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Kısa kesin' diyen Gates Ankara'dan üç yanıt aldı

ANKARA
İLİŞKİLİ HABERLER
'Kısa kesin' diyen Gates Ankara'dan üç yanıt aldı
1- Kısa süre izafi bir kavram. 'Kısa süre' bazen bir gün bazen sene demektir

2-
ABD Türkiye'yi anlamalı Afganistan'da kaç yıldır teröre karşı savaşıyor

3-
Harekât devam ediyor, Afganistan'a şu an bir asker bile gönderemeyiz

Washington-Ankara hattında dün TSK'nın Kuzey Irak'ta sürdürdüğü kara harekâtının 7'nci gününde operasyonun konusunda kritik müzakereler yaşandı. Resmi ziyaret için gelen ABD Savunma Bakanı Robert Gates, "Operasyon kısa sürmeli ve belli noktaları hedeflemeli" derken, görüştüğü Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'den ortak bir mesaj aldı: "Türk askeri hedeflere ulaştıktan sonra dönecek."

'ANLAYIŞLA KARŞILADI'
Gates dün Ankara'da erken saatte ilk görüşmesini Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile yaptı. Orgeneral Büyükanıt, basına kapalı görüşmenin ayrıntılarını, İspanya Genelkurmay Başkanı Felix Sanz Roldan'ın kendisini ziyareti sırasında anlattı. Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, basına kapalı olarak görüştüğü ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in "Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde sürdürdüğü harekâtın kısa sürmesi gerektiği" açıklamasını anımsatması üzerine şunları söyledi: "Ben de aynı suali Savunma Bakanı'na sordum. Kısa süre izafi bir kavram, bazen bir gün, bazen bir senedir. Biz 24 senedir terörle mücadele ediyoruz. Onun için bizim terörle mücadelemiz devam edecek. ABD de terörle mücadele ediyor. Kaç yıldır Afganistan'da? Aynısını kendisine anlattım, anlayışla karşıladılar.''

'750 ASKERİMİZ VAR'
Güvenilir kaynaklara göre ise, Gates, görüşmede, NATO'nun Afganistan'da Taliban'a karşı başlattığı savaşta başarılı olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Türkiye'nin mücadelenin başından beri sağladığı desteğe teşekkür eden Gates, bundan sonraki mücadelede Türkiye'den daha fazla destek ve muharip güç vermesini beklediklerini söyledi. Büyükanıt ise Türkiye'nin Afganistan'da görev yapan ISAF'ın komutasını iki kez üstlendiğini ve halen de Kabil Bölge Komutanlığı bünyesindeki faaliyetlere destek verdiğini anımsattı. Orgeneral Büyükanıt, Türkiye'nin Afganistan'da terörle mücadeleye başlandığı ilk günden beri, hastane ve okul inşaatları dahil, birçok görev üstlendiğine de işaret ederek "Türkiye'nin Afganistan'daki mücadeleye uzun vadede destek vermeye devam edeceğini ancak bu aşamada ek görev üstlenemeyeceğini" vurguladı. TSK'nın ABD'nin Irak'ta bulundurduğu askerden daha fazlasını terörle mücadele için görevlendirdiğine ve halen Afganistan'da 750 Türk askeri bulunduğuna dikkat çeken Büyükanıt, hava ve kara harekâtının sürdüğü bir dönemde Afganistan'a tek bir asker bile gönderemeyeceğini söyledi. Gates 7 yıl aradan sonra geldiği Türkiye'de resmi temaslarını 5. 5 saat içinde tamamladı.