kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu

'Kendimizi reforme ediyoruz'

AHMET DİRİCAN /
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Bardakoğlu, "İslam'da reform" diye karşılanan hadis çalışmasını SABAH'a anlattı. Bardakoğlu, "İslam'ı değil dindarlığımızı, kendimizi reforme ediyoruz" dedi..
Diyanet, hadislerde özellikle kadınlara yönelik yanlış yorumları ve hurafeleri ayıklamak üzere ilahiyatçılarla birlikte büyük bir çalışma başlattı. 80 ilahiyatçının çalışması bu yıl içinde 5-6 ciltlik bir kitap halinde yayımlanacak. Diyanet'in girişimleri yurtdışında da yankı buldu ve İngiliz basını, "Türkiye, Kuran'ı modern çağa göre yorumluyor" diye yazdı.

DİN REFORMU DEĞİL
Batı basınının "devrim gibi proje" diye sunduğu proje için Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, "İslam'da reform olamayacağını" vurguladı ve "Hiçbir Müslümanın İslam'da reform ve hadisleri ayıklama gibi bir cüreti olamaz" dedi. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez başkanlığında, İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinin yürüttüğü çalışmaları anlatan Bardakoğlu, "İslam'ı değil dindarlığımızı, kendimizi reforme ediyoruz" dedi. Müslümanların temel bilgi kaynağının Kuran ve Hz. Muhammed'in hadisleri olduğunu vurgulayan Bardakoğlu, şunları söyledi: "Yaptığımız 14 asırlık dini tarihimizi temizleme, hadisleri ayıklama çalışması değildir. Molla Kasım gibi oturup 'şu hadisi beğendim bu kalsın, şunu beğenmedim, bu olmasın' şeklinde bir ayıklama değildir. İnsanlar ve toplumlar tarih içinde zaman zaman şahsi kavgalarını, kendi inançlarını, mahalli töre ve geleneklerini hadislerin yorumlarına katabilmişlerdir. Hz. Peygamberimizin hiç söylemediği sözleri ona atfetmiş, kendi diyemediğini ya da etkili olmadığı sözünü uydurma sözlerle desteklemeye çalışmışlardır. Dindeki sapmayla mücadele edecek olan kişiler din âlimleridir. İslam bilginleri dinamik olmazsa dini bilgi biriken su gibi kirlenir. Halbuki bizim akarsu gibi sürekli kendini yenileyen bilgi kaynağına ihtiyacımız vardır. İslam bilginlerinin görevi dini bilgileri sürekli taze ve diri tutmaktır. Dikkat edilmezse gelenekler töreler, kişisel yorumlar dini bilgi gibi algılanır. Yapılan çalışma da böyle bir metodolojik çalışmadır." Çalışmanın "Dinde reform" olarak sunulmasının yanlış olduğunu belirten Bardakoğlu, şunları söyledi: "Bu daha ahlaklı Müslüman olmamızı sağlayan bir çalışmadır. Oturduğumuz yerden bulunduğumuz şartlara göre hadislere şekil vermek yerine hadisleri 21. yüzyılda yaşayan bir insan olarak anlamaya çalışıyoruz. Müslümanlar dini bilgilerini yenilemek, dindarlıklarını güncellemek zorundadırlar.

TARİHTE KAYBOLURUZ
Bardakoğlu şöyle devam etti: 'Dini 8. asırdakiler anladı, bu bize yeter' denirse, din adına dinde olmayan birçok şeyi söyleyebiliriz. Dini revize etmek yerine kendimizi, kendi anlayışımızı revize etmeye çalışıyoruz. Dini yenilemek yerine, dindarlığımızı yenilemeliyiz. İslam'da, modern toplumu zora sokacak, değişmesi gereken hiçbir cümle hiçbir satır yoktur. Ama, bunu nasıl anlamamız gerektiğini dert ediniyoruz. Dert etmezsek, satırların ve asırların arasına sıkışır kalır, tarihin içinde kaybolur gideriz. Müslümanlar tarihte değil günümüzde yaşadığını fark etmek zorundadır." ÇÇ ÇÇ ANKARA