kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Prof. Mustafa Akaydın

Yüksek gerilim

ANKARA
Türban gerilimi tırmanıyor. Üniversitelerarası Kurul YÖK Başkanı'nın istifasını istedi. CHP ise Özcan hakkında suç duyusunda bulundu Cumhuriyet Başsavcısı, YÖK Başkanı hakkında inceleme başlatırken, AKP'li Fırat, rektörler için savcıları göreve çağırdı ..
Rektörler: YÖK Başkanı istifa etsin

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın anayasa değişikliğinden sonra "türbanlı öğrencileri alın" yazısını, "Kanunsuz emir" ve "Suça teşvik" olarak nitelendiren rektörler, 27 yıllık YÖK tarihinde görülmemiş bir çağrıda bulundu. 90 üniversiteden 131 üniversite temsilcisi YÖK Başkanı Özcan'ın, "Türk üniversitelerini temsil edemez konuma geldiğini" ileri sürerek istifaya davet etti. Rektörler, istifa etmemesi durumunda, Özcan'ı Cumhurbaşkanı'nın görevden almasını talep etti.

ANAYASA YETMEZ
Ankara Üniversitesi'deki toplantı 3 saat sürdü. Açılışta, Kurul Başkanı Prof. Mustafa Akaydın, türbanı görüşemeyeceklerini savunan Özcan'a yanıt verdi: "Üniversitelerde kaos yaşanması halinde, çağdaş, uygar, demokrat ve laik öğrenciler yetiştirme gerçeğini ortadan kaldırır boyuta geldiğinde toplantı yapılması doğaldır." Hazırlanan bildiride şu görüşlerin altı çizildi:

KARGAŞA YAŞANDI: Bazı üniversitelerimizde türbanın hukuken serbest olduğu sanılarak uygulama yapılmış, bu kargaşaya yol açmıştır. Anayasa soyut hükümler öngörür, uygulanacak kurallar kanunla belirlenir. Anayasa 42. maddede yer alan 'Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir' ifadesi başka türlü anlaşılamaz.

GÜL'ÜN ONAYINA ATIF: Cumhurbaşkanlığı yazısında 'bazı vatandaşlarımızın endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunmaktadır' denilmektedir. Sözü edilenin, düzenlemenin kanunla yapılması olduğundan kuşku yoktur. Vakıf üniversitelerinden Yeditepe, Maltepe, İstanbul Kültür, TOBB, Başkent, İzmir Ekonomi, Haliç ve Kadir Has Üniversitesi rektörleri katılırken türbanı üniversitede serbest bırakan Bilkent Üniversitesi rektörü gelmedi.