kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Changi Havalimanı'nda yapılan Singapur Havacılık Fuarı'na 500'den fazla şirket katıldı. 30 bin ziyaretçi ağırlayan fuarda 20 milyar dolarlık iş bağlantısı gerçekleşti.

Havacılıkta Asya devrimi

GÜNTAY ŞİMŞEK
GÜNTAY ŞİMŞEK
Sahip olduğu dev potansiyel ile uçak üreticilerinin iştahını kabartan Asya ve Uzakdoğu ülkeleri, askeri ve sivil uçak üretiminde Batı'ya kafa tutar hale geldi..
Havacılık dünyasının kalbi, altı gün boyunca Singapur'da attı. Salı günü başlayan ve bugün sona erecek Singapur Havacılık Fuarı'na (Singapur Airshow) bölge ülkelerinin geliştirdiği sivil ve askeri uçak modelleri damgasını vurdu. Changi Havalimanı'nda 30 hektarlık alan üzerinde gerçekleşen fuar, Paris'ten sonra dünyanın en büyük havacılık fuarı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Havacılık uzmanları, Fransa'nın 1950 ve 60'lı yıllarda havacılık endüstrisinde gerçekleştirdiği devrimin bir benzerinin Asya ve Uzakdoğu'da yaşandığını, bu alandaki know-how ve teknoloji konusunda, Batı ülkeleriyle aradaki açığın iyice kapandığına dikkat çekiyor. 40 yıldır çeşitli uçak üretim programları üzerinde çalışan bölge ülkeleri, ilk kez bir uçağı tamamıyla yapabilecek alt yapıyı oluşturdu. Uzmanlara göre Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore, yakında kendi askeri ve yolcu uçağını üreten Rusya gibi Batı'ya bağımlı olmaktan kurtulacak. Uçak üretimi konusunda en büyük gelişmeyi, 1990'lı yıllardan beri bu konuda çalışan Çin gösterdi. Çin'in geliştirdiği bölgesel jet ARJ21, geçtiğimiz aylarda fabrikadan çıktı ve ilk uçuşu için gün sayıyor. İç pazardan 123 sipariş alan ARJ21'in ardından hükümet şimdi de 150 koltuklu büyük uçak üretmek için 7-8 milyar dolar kaynak ayırdı. Kendi yolcu uçağını geliştiren Japonya ise 70-90 koltuklu bölgesel jet (Mitsubishi MRJ) projesinde sona yaklaştı. İlk uçağın önümüzdeki ay fabrikadan çıkması bekleniyor. Havacılık endüstrisine yatırım yapan bir başka ülke Güney Kore ise 60 koltuklu bölgesel uçak modeli üzerinde çalışıyor.
Haberin fotoğrafları