kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Microsoft Vista diyor, kullanıcılar XP

Kaya GENÇ
Microsoft, geçen yıl ocak ayında büyük bir reklam kampanyasıyla Windows Vista'yı piyasaya sürdü. Vista'da çok şık bir arayüz ve yeni özellikler var. Ancak pek çok kullanıcı, Vista'dan nefret etti. Yeni bilgisayarların hepsi Vista'yla piyasaya sürülse de, XP'de diretenlerin sayısı da bir hayli fazla.....
WINDOWS XP

HİKÂYESİ
2001 yılında, kod adı Whistler olan yeni Windows piyasaya sürüldü. Sistem adını, 'experience' (deneyim) kelimesindeki XP harflerinden alıyordu. Windows Me isimli eski işletim sisteminin yerine geçen XP, 25 Ekim 2001'de piyasaya sürüldü.

ÖZELLİKLERİ
Dizüstü bilgisayarların anında açılıp kapanması için gerekli teknoloji Microsoft dünyasına XP'yle girdi. LCD monitörler için okunurluğu artıran bir sistem kullanıldı. Ürün aktivasyonu teknolojisiyle Microsoft korsan programa darbe indirmeye çalıştı.

EN BÜYÜK ARTISI
İster Türkiye'de ister Vietnam'da üretilsin, piyasada bugün üretilen yeni donanımların neredeyse hepsi, Windows XP uyumlu. Yedi yıldır piyasada olduğu, sorunları zaman içinde çözüldüğü için kendi içinde kusursuzluğa erişmiş durumda.

SORUNLARI
Apple'ın işlevsellik ve tasarımı birleştiren görselliğini ve hatta cep telefonları ve MP3 çalarların arayüzlerini görenler için XP'nin tasarımı çok eski moda kalabilir. XP'nin güvenlik sorunları yüzünden pek çok bilgisayar hacker'ların saldırısına uğradı. XP'de Media Player ve Messenger programlarını işletim sistemine entegre edip piyasada tekel yarattığı gerekçesiyle, Microsofta pek çok defa mahkum oldu.

SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
233 mhz hızında, 64 MB RAM'i olan mütevazı bir sistemle XP'yi çalıştırmak mümkün. Ama 512 MB RAM ve daha hızlı bir işlemci olmadan XP iyi performans vermiyor. Vista'nın aksine ekran kartının çok iyi olması gerekmiyor.

FİYATI
Windows XP'nin Home ve Pro olmak üzere iki versiyonu var. Gold Bilgisayar'da XP Home'un satışı sona erdirilmişti, 220 YTL'ye satılan XP Pro ise hâlâ stoklarda var.

GELECEĞİ
30 Ocak 2008'de Microsoft yeni bilgisayarlara XP satışını durdurdu. XP üretimine son verildi. Ancak Bazı Vista kullanıcılarının XP CD'siyle Vista'dan XP'ye 'downgrade' (alçaltma) yaptıkları düşünülürse, XP hikâyesi henüz bitmiş gibi görünmüyor.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Bilgisayarımı içten yanmalı pancar motora çeviren Vista'dan sonra, 'hay canına yandığımın' dediğim işletim sistemi... Meğer sen ne güzel işletim sistemiymişsin Windows XP." (polarde)
WINDOWS VISTA

HİKÂYESİ
Dünyanın en büyük yazılım üreticisi Microsoft, 22 Temmuz 2005'te yeni bir işletim sistemi üzerinde çalıştığını, sistemin kod isminin Longhorn olduğunu açıkladı. Geliştirme süreci 8 Kasım 2006'da sona erdi ve 30 Ocak 2007 itibariyle Vista, kullanıcılarla buluştu.

ÖZELLİKLERİ
Vista'nın herkesi heyecanlandıran özelliği, Aero isimli yeni arayüzüydü. Macintosh kullanıcılarının alışık olduğu şıklıkta bir görünüme sahip olan Vista, 'özgün', 'enerjik', 'yansıtıcı' ve 'açık' bir görsellik anlayışıyla çalışıyor. Pencerelerin şeffaflığı ayarlanabiliyor, üç boyutlu bir animasyonla pencereler arasında geçişler yapılabiliyor. 'Anında arama' teknolojisiyle, aranılan kelimenin harfleri girilirken sonuçlar aynı anda görüntülenebiliyor.

EN BÜYÜK ARTISI
İlk defa güzel görünümlü bir Windows var karşımızda. iTunes'a rakip yeni Media Player, Firefox'a tarayıcı pazarını kaptırmamayı hedefleyen Internet Explorer 7, Vista'ya başarıyla entegre olmuş.

SORUNLARI
Vista'yı hızlı bir biçimde çalıştırmak için bu sisteme özel bir bilgisayar gerekiyor. Nispeten eski sistemlerdeki yavaşlığı dışında yeni arayüzde insanı sinir eden özellikler var. Program yüklerken, dosya açarken, ayarları değiştirirken sürekli olarak Windows'a izin vermek gerekiyor. Windows Vista, PC World'e göre 2007'nin en büyük hayal kırıklığıydı çünkü çok fazla uyumsuzluk yaşanıyordu. Ve fiyatı çok yüksekti.

SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
Vista'yı çalıştırabilmek için 512 MB RAM'li, 800 mhz hızında bir Pentium işlemci yeterli. Ama bu 'minimum'a kanmamalı: 2 GB RAM, Core 2 Duo işlemci, 256 MB'lık hızlı bir ekran kartı olmayan sistemlerde Vista'nın XP'den çok daha yavaş çalışması kesin.

FİYATI
Yeni bilgisayarlarla verilen, ayrıca 141 YTL'ye satın alınabilen Vista Basic'te pek çok özellik eksik. Home Premium'un fiyatı 160 YTL, Vista Ultimate'inki ise 288 YTL.

GELECEĞİ
4 Şubat itibariyle, Vista'daki sorunları çözen Servis Paketi (SP1) profesyonel kullanıcılara sunuldu. Mart ortasında Vista kullanıcıları SP1'i internetten alabilecek. Pazar payını gittikçe artıran Vista, yakında piyasayı egemenliği altına alacak.

EKŞİ SÖZLÜĞE GÖRE
"Sayesinde severek kullandığım bilgisayarımdan bezdiğim, vallahi bezdiğim sistem." (seagullineskisehir)
Haberin fotoğrafları