kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

16 yaşındaki 7 Türk öğrenciye İspanyollar iş teklif etti!

Türkiye'nin önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu düşünecek olursanız, biraz sonra anlatacağım hikayenin, binlerce genç için büyük bir umut demek olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Malatya'daki Şehit Kemal Özalper Anadolu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, 1.400'ü gündüzlü, 600'ü gece devam eden 2 bin öğrencisiyle Türkiye'nin en büyük endüstri meslek liselerinden biri. Ve bu lisenin 16 yaşındaki üç öğrencisine staj yaptıkları İspanya-Sevilla'daki İspanyol şirketlerinden iş teklifi geldi!
Nasıl mı? Anlatayım.
Eğitime ve gençliğe destek veren Avrupa Birliği'nin Leonardo da Vinci diye bir programı var. Bu program duyurulur duyrulmaz, Türkiye'deki bütün meslek liseleri proje üretmeye başlar.
2007 yılında, Türkiye genelindeki 1600 meslek lisesi toplam 3 bin tane proje üretip, Ulusal Ajans'a teslim eder.
İşte bu projelerden biri de Malatya'daki yukarıda sözünü ettiğim meslek lisesine ait.
Kız kardeşim Biyoloji Uzman Öğretmen Dilara Kadak bu okulda görev yaptığı için bu projeden haberdar oldum ve ilginç sonuçlarını duyunca, bir yıl önce bu okula müdür olarak atanan Metal İşleri Öğretmeni Aziz Özduman'ı aradım.
Özduman, yurtdışında öğrencilerin pratiklerini geliştirmek, farklı iş ortamlarında çalışmalarını sağlamak ve Türkiye'de aldıkları eğitimle yurtdışındaki mesleki eğitimi bir anlamda kıyaslamak için staj amaçlayan 'yerleşim' projesi hazırlar.
22 gün staj yapma zorunluluğu olan öğrencilerin bu projesi kabul görür. Bu arada Özduman'ın anlattığına göre, Türkiye'den 500'e yakın proje kabul ediliyor.
Malatya'da Özduman'ın lisesi ile birlikte Hasan Akbudak İMKB Endüstri Meslek Lisesi'nin de projesi kabul görüyor ve iki lisenin öğretmenleri yerel ortakları il milli eğitim müdürlüğü ile birlikte hemen hazırlığa girişiyor.
Uçak biletinden, sigortaya, yemeiçme masrafından, konaklamaya kadar tüm masrafların karşılandığı ve öğrenci başına 3 bin euroluk bir fonun ayrıldığı proje için toplam 24 öğrenci 20 Ocak'ta Malatya'dan yola çıkıyor ve İspanya'nın Sevilla kentine ulaşıyor.
NURE ismindeki turizm ve ticaret şirketinin yardımıyla Sevilla'daki organize sanayi bölgesinde daha önce belirlenen şirketlere bu öğrenciler tek tek yerleştiriliyor.
İlginç olan kısım da bundan sonra başlıyor.
Okuldaki başarılarına, temsil yeteneklerine, davranışlarına bakarak seçilen öğrenciler bilişim teknolojisi, motorlu araçlar teknolojisi, elektrik ve elektronik teknolojisi ve makine teknolojisi alanında şirketlerde staj yapıyor.
17 Şubat'ta ülkelerine dönmeden önce ise, işte bu öğrencilerden 3'ü teklif alıyor.
Şirketler, 'Vize sorununu biz çözeriz. Yaz tatilinde gelin. Okulunuzu bitirince de çalışmaya gelin' der ve 1000 euro maaş teklifi yapar.
Bu öğrenciler Sait Özer, Sami Ayaz, Miraç Güler, Serkan Arslan, Mehmet Özşahin, Yusuf Güzel ve Burak Erkişi.
Okul Müdürü Özduman, öğrencilerin dil sorunu nedeniyle sadece bilişim teknolojilerinde fazla başarılı olamadıkları ancak diğer bölümlerde oldukça iyi olduklarını söylüyor.
Şimdi bu lisede bir bayram havası var. Öğrencilere özgüven gelmiş. Öğretmenler, gözleri parlamaya başlayan öğrencilerin kısacık bir staj imkanı ve Avrupa Birliği'ndeki bu deneyimle inanılmaz motive olduklarını anlatıyor.
Özetle, illa ki üniversite diye diretmenin ve üniversiteli işsizler ordusu yaratmanın bir anlamı yok. Daha 16 yaşındaki çocukların mesleki başarılarını Avrupa'nın göbeğinde kanıtlamış olmaları, meslek liselerinin önemini çok daha iyi gözler önüne sermiş olmuyor mu?
Malatya'nın iki endüstri meslek lisesi öğrencileri, Sevilla'da staja gitmeden önce Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın hediye ettiği Fenerbahçe formalarını giyip uçağa binmiş. Sevilla'da da maça gidip, Malatya Fenerbahçeliler Derneği pankartı açmayı ihmal etmemiş. Müdür Aziz Özduman, "İspanya televizyonları bizim ekibi ekranda yakınlaştırarak Türk bayraklarını gösterdi" diyor sevinçle.