kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

MHP'den dersaneler için araştırma önergesi

Yeni Haber
MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, özel dersanelerin fakir aile çocuklarının eğitiminde yarattığı fırsat eşitsizliğinin araştırılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu ve bir grup MHP milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, eğitim sistemi içinde var olan arz-talep dengesizliğinin, seçme ve yerleştirme sınavlarını zorunlu kıldığı kaydedildi. 2007 yılı rakamlarına göre, üniversite sınavına bin 776 bin 441 adayın başvurduğuna dikkat çekilen önergede, "Bunların ancak yüzde 35.2'sini oluşturan 626 bin 390'ı bir eğitim kurumuna yerleşmiştir. Ortaöğretim kurumları seçme sınavına giren 818 bin 359 adayın ise, ancak 210 bini bir ortaöğretim kurumuna kayıt yaptırmaya hak kazanmışlardır. Rakamlar göstermektedir ki; yüksek öğrenim görmek isteyenlerin ancak yüzde 357ine, kaliteli okullarda öğrenim görmek isteyen ilköğretim öğrencilerinin ise yüzde 25'ine bu imkan sağlanabilmektedir. Ülkemizde sayıları 4 bine yaklaşan özel dersanelerde 60 bini aşkın öğretmen ve 20 bin personel çalışmaktadır. Özel dersanelere bir milyondan fazla öğrenci devam etmektedir. Özel dersanelere devam eden bir milyondan fazla öğrencinin ortalama bin 500-2 bin YTL'lik ödeme yapması, yıllık 1.5 milyar YTL'lik bir sektör oluşturmaktadır" denildi.

Dersanelerin öğrencileri sınavlara hazırlamanın yanında, eğitimin niteliğini yükselttiği ve örgün eğitimi desteklediği de ifade edilen Araştırma önergesinde, dersanelerin yarattığı fırsat eşitsizliğinin, fakir aile çocuklarının iyi bir eğitimle iyi bir iş bulma ve sınıflar arası geçiş imkanını azalttığına dikkat çekildi. Özel dersanelerin başarılı öğrencileri kanuni zorunluluk ve sosyal yardım amaçlı olarak ücretsiz ya da ücretle kabul etmesinin fırsat eşitsizliğini bir miktar azalttığı belirtilen önergede, özel dersanelerin yarattığı fırsat eşitsizliğinin araştırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istendi.

AA