kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Comandante bıraktı ama 'Elveda' demedi

DIŞ HABERLER
49 yıldır Küba'nın lideri olan Fidel Castro, sağlık nedenleriyle emekliye ayrıldı. 81 yaşındaki Castro, "Elveda demiyorum, yazmaya devam edeceğim" dedi..
Yarım asra damgasını vuran Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro dün Küba Komünist Partisi'nin yayın organı Granma'da yayımlanan imzalı mektubuyla kendini emekliye ayırdığını açıkladı. 1959 darbesiyle yönetimi ele alan, kraliyet aileleri dışında dünyanın en uzun süre iktidarda kalan lideri unvanına sahip olan 81 yaşındaki Castro halkına, bir daha Küba'nın liderliğini yapmayacağını açıkladı.

"FİZİK GÜCÜM KALMADI"
Castro, Meclis'te gelecek hafta yapılması planlanan Devlet Konseyi seçimiyle ilgili olarak, "Konseyin, başkanının ve başkan yardımcısının seçilme zamanı gelmiştir" dedi. Castro, mektubunda 1976'daki yeni anayasadan bu yana, uzun yıllar devletin en yüksek yönetim organı olan Devlet Konseyi Başkanlığı'nı yapmaktan gurur duyduğunu da belirtti. Sağlık sorunları nedeniyle tam olarak liderlik yapmasının mümkün olmayacağını belirten Castro, "Gerekli olan hareket gücüne bağlılığı gösterecek fiziksel duruma sahip değilim" diye yazdı. "Yol zorlu olacak ve herkesin akıllı çabasını gerektirecek" diyen Castro, "Elveda demiyorum. Asker gibi fikirlerimi savunmak istiyorum. Yazmaya devam edeceğim. Bu dikkate alınması gereken bir silah. Belki sesim duyulur. İhtiyatlı olacağım" diye son verdi. Varlıklı bir aileden gelip ülkesinin kaderini değiştiren Fidel Castro'nun en büyük "düşmanı" iktidarda bulunduğu yıllar boyunca Amerika oldu... ABD, 1961'deki Domuzlar Körfezi Çıkarması ile Castro'yu devirmeye çalıştıysa da başarılı olamadı. Kendisini devirmeye çalışan 10 ABD başkanının girişimlerini boşa çıkaran Castro Amerikan ajanları ve ABD'nin desteklediği Kübalı muhaliflerin suikast girişimlerinden 600 kez kurtulmayı başardı.

ABD: DEMOKRASİ UMUDU
Fidel Castro, 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri yüzünden yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul Castro'ya devretti, Nisan 2007'de tüm yetkilerini geri alarak görevinin başına döndü. Küba'da yeni seçilen Meclis, Devlet Başkanı ve diğer yöneticileri belirlemek üzere 24 Şubat'ta toplanacağını açıklamıştı. İktidara ağabeyi Fidel Castro adına vekalet eden Raul Castro, Meclis'in 24 Şubat Pazar günü toplanarak devletin en yüksek yönetim organı olan Devlet Konseyi ve onun başkanını belirleyeceğini söylemişti. Ruanda'da bulunan ABD Başkanı George Bush, Castro'nun emekliye ayrılma kararının Küba'da demokratik dönüşümün başlangıcı olacağını umduğunu söyledi. Bush, uluslararası topluma demokrasi için gerekli kurumların tesisinde Küba halkına yardım etmesi çağrısında da bulundu.

"ADİL SEÇİM YAPILSIN"
Küba'da yeni bir liderliğe geçişin serbest ve adil seçimlerin yapılmasının yolunu açması gerektiğini belirten Bush, ülkesinin "özgürlüğün nimetlerinden" faydalanmaları için Kübalılara yardıma hazır olduğunu bildirdi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, Küba lideri Fidel Castro'nun devlet başkanlığından vazgeçmesinin ülkeyi çoğulcu demokrasiye götürmesi gerektiğini söyledi. İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, "Raul'ün kontrolünde ülkede çok büyük bir gelişmenin bir anda yaşanmasını beklemiyoruz. Ancak, demokrasi yolunda adımlar başlayacaktır. Küba halkının diğer ülke halklarının sahip olduğu özgürlük ve demokrasiye sahip olmasını istiyoruz" dedi. Uluslararası basın gelişmeyi flaş haber olarak duyurdu.