kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sarko çark etti

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
'Türkiye'ye kesin üyelik yolu açıyor' diye katılım ortaklığı belgesinden 'üyelik' ve 'katılım' ifadelerini çıkartan Fransa lideri, aynı belgenin yeni versiyonuna ses çıkarmadı..
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yine sessiz sedasız bir Dışişleri Bakanları toplantısı düzenlendi. Daha çok Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesi ve tanıma tartışmalarıyla geçen toplantıda Türkiye'yi de ilgilendiren önemli bir detay vardı. Bakanlar, Katılım Ortaklığı Belgesi'nin (KOB) dördüncü gözden geçirilmiş halini hazırladı ve onayladı. Hem de Türkiye'nin sert itirazlarına rağmen Fransa'nın çıkarttığı "katılım" ve "üyelik" ifadeleriyle onayladı...

KULİSLER: 'AŞK KÖR ETTİ'
Avrupa Birliği Konseyi, belgenin tartışılmadan kabul edildiğini vurguladı. Katılım sürecinde öncelikler, koşullar ve prensiplerin gözden geçirildiğini belirtti. Ancak geçtiğimiz aralık ayında yine Brüksel'de yapılan Dışişleri Bakanları, ardından liderler zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin çıkarttığı iki kelimeye kimse değinmedi. "Türkiye'nin tam üyeliğini çağrıştırdığı" gerekçesiyle Sarkozy'nin restiyle belgelerden çıkarılan "katılım" ve "üyelik" ifadelerinin yeniden KOB'a girmesine farklı yorumlar geldi. En ilginç olanı ise yabancı basın kulislerinde dolaşanıydı. Brüksel'deki gazeteciler, birkaç aydır aşk yaşadığı Carla Bruni ile bu ay evlenen Sarkozy'nin "gözünü aşkın kör ettiği, Türkiye'yle ilgili bu detayı görmediğini" konuşuyor. Bir diğer konuşulan iddia ise, Türkiye'nin üyeliğine sıcak baktığı için sık sık aralarında "örtülü gerilim" yaşandığı konuşulan Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in rolü... Yine kulislere göre belgeyi inceleyip onaylayan Kouchner, bir sorun görmeyip imzayı bastı! KOB'un yeni versiyonunda kısa vadede (3-4 yıl) Türkiye'nin, "demokrasi ve hukukun üstünlüğü, insan hakları, azınlıkların korunması, ekonomik kriterler" alanlarında reformlar yaparak uygulamaya geçirilmesi istendi.