kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kenya'daki silahlı çatışmalar siyah çayda keyifleri kaçırdı

MAHMUT SANCAK
MAHMUT SANCAK
Dünyanın en büyük çay ihracatçısı Kenya'daki çatışmalar çayın fiyatını yüzde 6.5 artırdı. Kakao fiyatları son 24 yılın, Arap kahvesi ise 10 yılın rekor düzeyinde.....
Çay fiyatları artış rekorları kırıyor. Dünya Tarım ve Gıda Örgütü'nün (FAO) rakamlarına göre özellikle geçen yıl artışa geçen gıda fiyatları, çayı da etkiledi. 2007 yılında yüzde 6.5 zamlanan çayın kilosu dünya piyasalarında 1.95 dolara yükseldi. Bu rakamın 2002 yılından beri çayın ulaştığı en yüksek seviye olduğu belirtiliyor. Diğer yandan kakao ve kahve fiyatları da yükseliş bakımından çaydan geri kalmıyor. Uluslararası Kahve Örgütü'nün rakamlarında kakaonun ton fiyatının 2 bin 585 dolarla son 24 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı belirtiliyor. En kaliteli kahve türü olarak bilinen Arap kahvesinde ise rakamlar yarım kiloda bin 600 doları aştı. Bu rakamın da son 10 yılın rekor düzeyi olduğuna işaret edildi. Kahvenin 2007 artışı ise toplam yüzde 36 oldu.

FİYAT 2.5 DOLARI AŞTI
Uzmanlara göre dünyanın en büyük çay üreticilerinden olan Kenya'da yaşanan seçim öncesi ve sonrası olaylar nedeniyle üretimde meydana gelen azalma bu yıl dünya çay fiyatlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkaracak. Kenya'nın iç piyasasında çayın kilosu daha şimdiden 2.5 dolara ulaşmış durumda. Ülkenin çay üretiminde en önemli bölgelerinden olan Rift Vadisi'nin yoğun olarak çatışmalara sahne olması çay fiyatlarında fiyat baskısını sürekli artırıyor. Bu arada Çin'in çay tüketiminin yıllık yüzde 13 artması Kenya'da iç çatışmanın sona ermesi halinde bile arz talep dengesini zorlayacağı belirtiliyor. FAO'nun yaptığı araştırmaya göre 2006 yılında toplam üretim 3.6 milyon ton seviyesinde seyrederken tüketin 3.64 milyon tonla üretim miktarının üzerinde gerçekleşti.