kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Rejim tehlikesi görmüyorum"

Yeni Haber
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Türkiye'de rejim tehlikesi görüyor musunuz?" sorusuna "Görüyorum diyemem, böyle bir şeyi birey olarak da Yargıtay Başkanı olarak da söyleyemem. Onu söylediğimiz zaman farklı yorumlar yapmak gerekir" yanıtını verdi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, göreve başladıktan sonra bugün ilk kez basın mensuplarını kabul etti. Gerçeker, yargının sorunlarının çok olduğunu ve sorunların doğru ve gerçekçi şekilde kamuoyuna iletilmesi gerektiğini belirterek "Çok büyük bir özveriyle çalışıyoruz. Arkadaşlarımız akşam evlerine dosya götürüyorlar, hafta sonu gelip çalışıyorlar" dedi.

Geçtiğimiz hafta içinde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile bir araya gelen Gerçeker, görüşmede yargının sorunlarını gündeme getirdiklerini ve ne kadar yoğun çalıştıklarını aktardıklarını belirtti. Yargıtay'da bir milyonun üzerinde dosyanın karar için beklediğini belirten Gerçeker, Adalet Bakanı Şahin'e bu durumu aktardıklarını kaydetti.

"DOLAYLI BİR AF GELDİ"

Yargıtay Başkanı Gerçeker, 8 Şubat tarihinde çıkan yasayla birlikte "dolaylı bir af" geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Ortada yasa var ne yapılacağı belli. Yasa, yargıya büyük yük getiriyor. Af denemez ama pek çok dosya ortadan kalkıyor. Davaların hükümleri erteleniyor. Dolaylı bir af diyebiliriz. Bu yasa Yargıtay'da bekleyen ceza davalarının yarısını etkileyecek gibi görünüyor. Biz yasayı uygulamak ile yükümlüyüz"

Bir gazetecinin "Yasa koyucu her yasayı çıkarır mı?" şeklindeki sorusuna, "Yasa koyucunun yetkileri de sınırlı. Onun için Anayasa Mahkemesi kurulmuş. Bu gayet doğal. Sınırsız özgürlük olmaz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde sınırları çizilmiş. Mahkemelerin yasaları Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkisi var" yanıtını verdi.

TÜRBAN ANAYASA MAHKEMESİ'NİN BİLECEĞİ BİR KONU

Gerçeker, üniversitelere türban serbestisi getiren Anayasa değişikliğinin Türkiye'de nasıl bir değişikliğe neden olmasını beklediği şeklindeki soruya, "Biz yargı olarak üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Bu artık Anayasa Mahkemesi'nin bilebileceği bir konu. Göreve başlarken yaptığım konuşmada, yasama yetkisinin sınırsız olmadığını belirtmiştim. Anayasa Mahkemesi'ne konunun gidip gitmeyeceği, Cumhurbaşkanının onaylayıp onaylamayacağı henüz belli değil. Bu konuda yorum yapmamız doğru olmaz. Yargı olarak en duyarlı olmamız gereken konu ihsas-ı rey" şeklinde yanıt verdi.

Anayasa değişikliğine ilişkin Yargıtay'da oluşturulan komisyonun çalışmalarına devam ettiğini de açıklayan Gerçeker, anayasa değişikliklerinin gündeme geldiği zaman izleneceğini ve değişiklikler üzerinde çalışmalarının devam edeceğini belirterek, "Yargı bağımsızlığı ile bağdaşmayan konuları ilk etapta tespit ettik" dedi.


GERÇEKER-GÜL GÖRÜMESİNDE TÜRBAN GÜNDEME GELMEDİ

Yargıtay Başkanı seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret eden Gerçeker, görüşmede "türban" konusunun gündeme gelmediğini belirterek, Cumhurbaşkanı ile nezaket görüşmesi oldu. Yargısal sorunlar dışında bir şey görüşmedik" dedi.

"TCK 301'DE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLI DEĞİL"

Gerçeker, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesinde düzenlenen "Türklüğe hakaret" maddesinin değiştirilmesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Siyasi irade yasaları değiştirirse biz uygularız. Bu kanun koyucunun tercihidir. 301. maddede ifade özgürlüğü kısıtlı değil zaten"

"POLİTİKACI GİBİ KONUŞAMAYIZ"


Yargıtay Başkanı Gerçeker, üniversitelere türban serbestisi getiren anayasa değişikliğine ilişkin görüşlerinin ısrarla sorulması üzerine, "Biz temel ilkeleri yetki ve sorumluluğumuz çerçevesinde ortaya koyarız. Bir politikacı gibi konuşmamız doğru olmaz, ön yargılı olmamamız gerekir" diye yanıt verdi.

Bir gazetecinin, cumhuriyetin temel değerlerine ilişkin değişiklikler olunca yargı organlarının yaptıkları açıklamalar ile mesajlar verdiğini belirtmesi üzerine Gerçeker, "Bunlar sık sık gündeme gelecek konular değil. Yetkili kurullarımız var. Devletin ve cumhuriyetin temel ilkelerini hepimizin koruyup kollaması gerekir. O değerleri korumak her Türk vatandaşının görevidir" dedi.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, "Türkiye'de rejim tehlikesi görüyor musunuz?" sorusuna "Görüyorum diyemem, böyle bir şeyi birey olarak da Yargıtay Başkanı olarak da söyleyemem. Onu söylediğimiz zaman farklı yorumlar yapmak gerekir" yanıtını verdi.

YARGITAY'IN BİNA SORUNU ÇÖZÜLECEK

Gerçeker, Adalet Bakanı Şahin'in kendilerine bina sorununun çözümü konusunda destek verdiğini belirterek, lojmanların da yer alabileceği uygun bir arazi aradıklarını açıkladı.

Yargıtay Kanunu'nun TBMM Komisyonu'nda bekletileceğini de belirten Gerçeker şöyle devam etti:

"Bölge Adliye Mahkemeleri kurulacak. Mahkemelerin kuruluşu uzadı. Yargıtay Kanunu'yla ilgili yemi bir çalışma yapacağız. Bölge Adliye Mahkemeleri Yargıtay'ın yükünü azaltabilir. Ancak mevcut dosyaları devretmeyeceğimiz için kısa vadede iş yükünün azalmasını beklemiyoruz."

Özgür basından yana olduğunu vurgulayan Gerçeker, basın mensuplarını görüşme sonrası uğurladı.

ANKA