kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bağımsız Kosova'ya Ankara'dan üç adım

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
Türkiye'nin Kosova'yı tanıdıktan sonraki ilk icraatı bu ülkeye büyükelçi atamak, rezidans yaptırmak olacak. Bakan Babacan ziyaret düzenleyecek..
Yeni yüzyılın 3'üncü ülkesi olarak doğan" Kosova'yı ilk tanıyan ülkeler arasında yer alan Türkiye, Priştine-Ankara arasında diplomatik ilişki kurmak için ilk adımı attı. Türkiye'nin özel temsilcisi büyükelçi Mehmet Taşer, Kosova'ya giderek, tanıma mektubunun aslını Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Sejdiu ve Başbakan Haşim Taci'ye sundu. Ankara'nın bir sonraki adımı, Prişitine'deki irtibat bürosunu büyükelçilik olarak değiştirmek olacak. Büyükelçilik rezidansının 6 ay içinde bitirilmesi planlanıyor. Üçüncü adımı da Dışişleri Bakanı Ali Babacan önümüzdeki ay bu ülkeye giderek atacak. Sırbistan ise Kosova'yı tanıyan ülkelerdeki büyükelçilerini geri çekiyor. Sırbistan'ın Türkiye'deki büyükelçisi Vladimir Curugus, konuyla ilgili sorularımıza "Böyle bir karar uluslararası düzeni zedeler ve Balkanlar'la dünyanın diğer bölgelerini istikrarsızlaştırarak tehlikeli emsal oluşturur. Türkiye'nin yasadışı ve tek taraflı bağımsızlık kararını tanıması, bölgenin istikrarına katkı sağlamayacak" yanıtını verdi.

SIRP ELÇİ DÖNÜYOR
Öte yandan Curgus dün Dışişleri Müsteşarı Ertuğrul Apakan'a, Sırbistan Dışişleri Bakanlığı'nın, Türkiye'nin Kosova'yı tanımasına ilişkin notasını sundu. Curgus ayrıca Apakan'a ülkesine dönme kararını da iletti. Apakan, bugün Türkiye'den ayrılacak büyükelçiye "En kısa sürede geri dönmenizi bekliyoruz" dedi.