kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya sallanıyor

Yeni Haber
Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen deprem haberleri endişelendiriyor. Endonezya'nın Sumatra Adası bu sabah 7.6 büyüklüğünde bir depremle sallanırken, komşu Yunanistan'da meydana gelen orta şiddetli deprem Yunanlıları sokaklara döktü...


Endonezya: 7.6

Endonezya'nın Sumatra adasının batısında meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremden sonra tsunami alarmı verildi. Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi ve görgü tanıkları, Sumatra adasının batı kıyılarında şiddetle hissedilen depremin ardından bölge sakinlerinin alarma geçtiğini belirtti.

Merkezin yetkilileri, merkez üssü Sumatra adasının batısındaki Medan bölgesinin 319 kilometre batısı olan depremin deniz yatağının altında olması nedeniyle tsunami alarmı verildiğini kaydetti.Bu arada El Şinta radyosunu arayan bazı Sumatralıların depremin bölgelerinde çok şiddetli hissedildiğini söyledikleri belirtildi.

Öte yandan Japonya Meteoroloji Kurumu da depremin ardından tsunami alarmı verdi.

3 ÖLÜ, 25 YARALI

Endonezya'nın batısında bu sabah meydana gelen depremde 3 kişinin öldüğü bildirildi.

Endonezya Sağlık Bakanlığı yetkilisi Rüstem Pakaya, depremde 3 kişinin öldüğünü, 25 kişinin ciddi biçimde yaralandığını kaydetti. Daha önce yaptığı açıklamada 3 kişinin yaralandığını belirten Pakaya, Sumatra'nın batısındaki Simeulue'de çok sayıda binanın hasar gördüğünü söyledi. Endonezya Meteoroloji kurumunun 6,6 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı depremden sonra verilen tsunami alarmı kaldırılmıştı.

ENDONEZYA JEOFİZİK KURUMUNA GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 6,6

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Kurumu, ülkede bu sabah meydana gelen depremin büyüklüğünün 6,6 olduğunu bildirdi.


Amerikan Jeolojik Araştırma Merkezi depremin büyüklüğünü 7,6 olarak açıklamış ve denizin 35 kilometre altında meydana geldiğini belirttiği sarsıntının tsunami yaratma riski bulunduğunu kaydetmişti.

Endonezya Meteoroloji ve Jeofizik Kurumu ise TSİ 10.08'de meydana gelen depremin merkez üssünün Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'nin 310 kilometre güneybatısı olduğunu bildirdi. Bande Açeli bir görgü tanığı, depremin bir dakika kadar hissedildiğini, insanların panik içinde sokaklara koştuğunu söyledi.

Hawaii'deki Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, tsunami izleme uyarısı yayımladı, ancak tsunami verileri ve tarihsel depremler temel alındığında yıkıcı bir tsunami riski bulunmadığını vurguladı. 2004 yılında Sumatra adası açıklarında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve yarattığı tsunami, çoğu Endonezya'da olmak üzere 10'dan fazla ülkede 230 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.



Yunanistan: 5.4

Yunanistan'da merkez üssü Mora yarımadasının güneyinde yer alan Kithira adası açıkları olan, Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğünde bir yer sarsıntısı kaydedildiği
bildirildi.

Atina Yerbilimleri Enstitüsü, saat 01.15'de meydana gelen depremin can ve mal kaybına yol açmadığını duyurdu. Mora yarımadasının güney açıklarında geçen perşembe günü de 6.4 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana gelmişti.


ABD-Meksika sınırı: 5.0

ABD Jeolojik Araştırma merkezi, depremin ABD'nin sınır kenti Calexico'nun yaklaşık 34 kilometre güneydoğusunu vurduğunu bildirdi.Depremde ilk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmadığı, herhangi bir hasar da meydana gelmediği kaydedildi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneydoğusu ve Meksika sınırı son günlerde art arda meydana gelen depremlerle sarsılıyor.