kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Irak savaşı 290 gazeteciye mezar oldu

Yeni Haber
Irak'ta savaşın başladığı 19 Mart 2003'ten bu yana hayatını kaybeden basın mensuplarının sayısı 290'a ulaştı. ..
Gazeteciler için dünyanın en tehlikeli çalışma alanı olan Irak'ta ölen gazetecilerin 270'i Iraklı. Irak Gazeteciler Sendikası Başkanı Şihab El Timimi yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin ateşinde, çatışmalarda, patlamalarda ve kaçırılma olaylarında ölen gazeteciler arasında 14 kadının da bulunduğunu söyledi.

El Timimi, ayrıca Amerikan ordusunun denetiminde bulunan Basra'daki Puka hapishanesinde 12 basın mensubunun tutulduğunu bildirdi."9 Nisan 2003'ten itibaren basın özgürlüğünün tadını çıkarmaya başlamıştık" diyen El Timimi, bu dönemde çok sayıda gazete, dergi, radyo ve televizyonun yayın hayatına başladığını hatırlattı.

El Timimi, "Ancak ne yazık ki sırtımızdan vurulduk. Gazeteciler kaçırılıp öldürülmeye başlandı" diye konuştu.Irak'taki gazetecilerin adeta bir mayın tarlasında görev yaptığını anlatan El Timimi, "basın mensubunun kurşunun nereden geleceğini, kendisini kaçıracak arabanın ne zaman yanında duracağını ya da ölümüne neden olacak patlamanın ne zaman nerede olacağını bilemediğini" ifade
etti.

Bu arada Iraklı Gazetecilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı İbrahim El Serrac, 2006 yılında öldürülen Iraklı gazetecilerin sayısının 75'i aştığını, 2007'de 54 Iraklı gazetecinin, 2008'de de 2 Iraklı gazetecinin öldürüldüğünü bildirdi.

4 gazetecinin kayıp olduğunu söyleyen El Serrac, "Irak'ta çalışan her gazeteci, dünyanın en tehlikeli bölgesinde çalışmayı seçtiği için cesurdur ve savaşın kahramanıdır. Her tür saygıyı ve teşekkürü hak ediyordur" dedi. Öte yandan, El Timimi, Gazeteciler Sendikası olarak kısıtlı imkanlarla, ölen gazetecilerin ailelerine destek olmak üzere bir birim kurduklarını, merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Gazeteciler Federasyonunun (FİJ) da bu amaçla bir fon oluşturduğunu kaydetti.

El Timimi, geçen yıl bu fondan aldıkları 25 bin avroyu ölen gazetecilerin ailelerine yardım amacıyla kullandıklarını, ayrıca Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den teslim alının 40 bin doların da aynı amaçla harcandığını söyledi.