kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Balta Orient Genel Müdürü Chiristopher Vanderbauwhede, Uşak'taki yatırım kararında teşviklerin de etkili olduğunu söyledi.

Belçikalı Balta Grup indirimli elektriği görünce Uşaklı oldu

Halı üreticisi Balta Grup, elektrik zammı sonrası Uşak yatırımından vazgeçti. Ancak Uşak OSB, zammı sanayiciye düşük yansıtınca vazgeçtiği yatırımı yapma kararı aldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Belçikalı Balta Grup indirimli elektriği görünce Uşaklı oldu
Bundan 10 yıl önce üretiminin bir kısmını Uşak'a kaydıran dünyanın 7. büyük halı üreticisi Balta Orient Grup, yatırım için yine Uşak'ı seçti. Kendisine yatırım yapacak yeni bir yer arayan Balta Orient Grup, Uşak Organize Sanayi Bölgesi ocak ayında elektriğe yapılan yüzde 12'e varan zammı, sanayiciye yüzde 6 olarak yansıtınca, listede Uşak'ı ön plana çekti. Balta Orient Genel Müdürü Chiristopher Vanderbauwhede, yatırım kararı verilirken Belçika'daki merkezin elektrik fiyatlarını gösteren faturaları istediğini belirterek, "Zammın yüzde 6'larda olduğunu görünce Türkiye'de karar kılındı. Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki teşvikler ve elektrik zammının sınırlı tutulması yatırım kararında etkili oldu" dedi. 13 milyon Euro'luk yeni yatırıma bu hafta içinde başlama kararı alan Balta Orient Grup'un, Uşak'taki son elektrik jesti nedeniyle yatırım için Türkiye'yi ABD'nin dahi önüne aldığı öne sürülüyor. Balta Grup'un söz konusu yatırımı tamamlandığında 70 kişilik bir istihdam yaratacağı öğrenildi.

İLETİM BEDELİ VERİLMİYOR
Balta Grup'un Uşak'a yatırım kararında etkili olan elektrik fiyatları Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde atılan Türkiye'deki bir ilk adımın ürünü. Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, organize bölgenin Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'den (TEDAŞ) elektrik almak yerine Türkiye Elektrik İletim AŞ'den direkt alım yaptığını ve bu sırada iletim parasından kurtulduğunu belirterek, "Bu nedenle bir iskonto aldık ve ocak ayında elektriğe gelen ve yüzde 12'yi bulan zammı, yüzde 6 olarak sanayicimizi yansıttık. Sadece Balta Grup değil, tüm sanayicimiz Türkiye'deki organize sanayi bölgeleri içinde en ucuz elektriği kullanıyor" diye konuştu. Hazim Sesli, Balta Orient'in 10 yıl kadar önce de yaptığı incelemeler sonrasında Uşak'ta karar kıldığını anımsatarak sözlerine şöyle devam etti: "Uşak'a gelmeden önce yurtdışında bir çok yeri gezmişler. Türkiye'de de bir çok organize sanayi bölgesine baktılar. Sonra bizde karar kıldılar. O zaman 203 bin metrekare kendilerine arsa verdik. Şimdi bir o kadar arsayı daha tahsis ediyoruz. Halen Balta Grubu'nun 120 çalışanı bulunuyor. Son yatırım kararı bizim için de sevindirici olmuştur."