kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancılar yerliyi koluna taktı, Tekel'e 4 talip çıktı

Tekel Sigara'ya 4 teklif geldi. Limak, Morgan Stanley ile; Cinven, bir grup Türk profesyonelle; Citi Venture, Doğan ve toptancılarla teklif verirken İngiliz BAT ihaleye tek başına girdiğini açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yabancılar yerliyi koluna taktı, Tekel'e 4 talip çıktı
Hükümet'in, yılın ilk büyük özelleştirmesi gözüyle baktığı Tekel için ilk teklifler alındı. İhaleye, 3'ü yerli ile yabancı ortaklığı olmak üzere toplam 4 teklif geldi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı dün ihalede teklifleri topladı. Ankara'da alınan tekliflerden sonra yazılı bir açıklama yapan Özelleştirme İdaresi, Limak Grubu'nun Morgan Stanley'in Türkiye'de kurduğu fon PI adlı fonla; Avrupa'nın önde gelen yatırım fonlarından Cinven'in sigara şirketlerinde profesyonel olarak görev yapan 3 yönetici ile birlikte kurduğu Strand Investment ile; Citi Venture Capital Investment'ın (CVCI) da Doğan Grubu ve Tekel ve Gıda Ürünleri Toptan Satıcılar Birliği Sanayi ve Ticaret A.Ş (TÜTSAB) ile teklif verdiğini açıkladı. İhaleye teklif veren dördüncü grup ise daha önce açılan ihaleye de teklif veren İngiliz British American Tobacco (BAT) oldu. Tekel'in Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan 6 fabrikası varlık satışı yoluyla özelleştiriliyor. İhalede dün alınan tekliflerin ardından firmalarla bire bir pazarlık görüşmeleri başlayacak. Açık artırmanın 10 gün sürmesi tahmin ediliyor. İşte talipler:

LİMAK İÇKİDEN SONRA SİGARADA

* LIMAK-PI TURKEY:
Tekel'in Alkollü İçkiler İşletmesi ihalesini, 2003'te 292 milyon dolarla NurolÖzaltın- TÜTSAB konsorsiyumu ile alan Limak, bu kez Tekel Sigara için yarışacak. PI ise Morgan Stanley'in Türkiye'deki yatırım fonu. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Nihat Özdemir'in yaptığı Limak, Erdemir, Petkim gibi ihalelerde boy gösterdi. Geçen yıl 1.9 milyar Euro ile Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesini kazanan Limak'ın patronu, enerji ihalelerinde yolsuzluk iddiasıyla başlatılan Mavi Hat kapsamında gözaltına alındı. Özdemir için 28 yıla kadar hapis isteniyor.

* BRITISH AMERICAN TOBACCO (BAT): Türkiye pazarına 2002'de gelen BAT, yüzde 10 civarındaki pazar payını, Tekel'i alarak artırmayı hedefliyor. BAT gibi dev sigara üreticileri Batılı pazarlarda büyüme şansının sona ermesinin ardından Türkiye gibi gelişen ülkelerde yatırım yapmayı tercih ediyor.

* CVCI-DOĞAN-TÜTSAB: Sigarayı 12 yıl önce bırakan Doğan Grubu'nun patronu Aydın Doğan, ihaleye Citi Venture Capital ve Tekel ve Gıda Ürünleri Toptan Satıcılar Birliği Sanayi ve Ticaret AŞ (TÜTSAB) ortak girişim grubu ile giriyor. Doğan, petrol, turizm, medyanın ardından şimdi de sigara pazarından pay almak için yarışacak.

PHILIP MORRİS'TEN TÜRK EKİP

* STRAND INVESTMENT:
Avrupalı yatırım fonu Cinven ile bir grup profesyonel Türk girişimcinin kurduğu ortaklık. Kürşat Koçdağ, Cahit Düzel ve Murat Bakırcı olarak açıklanan üç Türk girişimciden Koçdağ, Philip Morris'in eski genel müdürü, Düzel Philip Morris'te üst düzey yönetici, Bakırcı da JTI'nin eski İran Genel Müdürü.
Haberin fotoğrafları