kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ECEVİT KILIÇ

Erdoğan ile Menderes'in kişilik yapıları benziyor

* Erdoğan'ın basına çıkışını Menderes dönemine benzetenler var. Gerçekten öyle mi? Adnan Menderes'le kişilik yapıları benziyor olabilir; daha az toleranslı ve öfke dolu olmaları. AKP döneminde Menderes dönemindeki herhangi bir uygulama yok. Sadece gidişat benziyor denebilir. AKP iktidara gelmeden önce ana akım medya karşısındaydı. Erdoğan'a "Kasımpaşalı", "külhanbeyi" deniliyor, her gün hapis günlerinden haberler veriliyordu. Bu tutum 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra değişti. Bu kez "delikanlılık" ve "Fenerbahçelilik" gibi söylemler kullanılmaya başlandı. Başbakan Erdoğan'ın tepkisi buradan geliyor olabilir.

* Tepki geçmişe yönelik mi? Evet. Bence bunun payı var.

* Medyanın siyasal iktidarla ilişkiler hangi koşullarda daha çok yoğunlaşıyor? Bu yoğunlaşma, medyada kilit noktaları tutanların baskılara ne kadar kararlı karşı koyabilmesi, iktidarın ise bu konuda ne kadar talepkar ve dayatmacı olmasıyla ilgili.

* Medyada yazarlar hükümet yanlısı veya karşıtı diye suçlanıyor. Geçmişte de böyle ayrımlar var mıydı? En başından itibaren vardı. Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul ve Ankara basını vardı.