kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Fuarların açılışını Astana Büyükelçisi Taner Seben (sağdan ikinci) Türkel Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Korhan Yazgan (sol başta) ve Yönetim Kurulu üyesi (sağda) Işıl Yazgan yaptı.

Kazakistan sarsıldı, 5.5 milyar dolarlık inşaat geliri zora girdi

RAHİM AK
Mortgage krizi nedeniyle Kazak bankalar kredi, Türklerin inşaatları alıcı bulamaz oldu. 5.5 milyar dolarlık taahhüt zora girdi. Bu ülkeden gelecek turist sayısında azalma bekleniyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kazakistan sarsıldı, 5.5 milyar dolarlık inşaat geliri zora girdi
ABD'de mortgage krizi ile başlayan global ekonomik kriz Kazakistan'ı zor durumda bırakınca bu ülkede çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu inşaat sektörü ağır darbe yedi. Kredi derecelendirme kuruluşları tarafından kredi notları düşürülen Kazak bankalar, yurtdışından kredi bulamayınca hızlı bir şeklinde tamamlanan konutlar ve alışveriş merkezleri alıcı bulamaz oldu. Bu ise toplam 5.5 milyar dolarlık inşaat taahhütü bulunan Türk inşaat firmalarını vurdu. Kazakistan bankaları ve halkının zor durumda olduğunu söyleyen Astana Büyükelçisi Taner Seben, "Bizim Türk firmalarının 5.5 milyar dolarlık taahhüdü var. Kazakistan bankaları krizden etkilendiği için yurtdışından kredi bulamıyor. Böyle olunca konutu alacak olanlara kredi veremiyor. Bu ekonomiye zincirleme etki yapıyor. Birçok alanda daralma var. Bizim şirketler de zor durumda" dedi.

VARDANYAN'A ŞÜKREDİYORLAR
Seben, maddi sıkıntıda olan halkın seyahatlerini erteleyebileceğine dikkat çekerek, bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısında da azalma olacağına işaret etti. Verilere göre Kazakistan'dan Türkiye'ye yılda 200 bin turist geliyor. Seben, Petkim ihalesinde en yüksek teklifi veren ancak ihale kendisine verilmeyen Kazak Turanalem Grubu'nun bu şartlarda kredi bulamayacağı için ihalenin ertelenmesine neden olan Ermeni asıllı konsorsiyum üyesi Reben Vardanyan'a şükrettiğini de sözlerine ekledi.