kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Obama'ya süper delege desteği artıyor

Yeni Haber
Amerika'da Demokrat Parti Ulusal Komitesinin talimatına rağmen, önseçim tarihlerini 5 Şubat öncesine çektikleri için, Büyük Kongre delegelerinin oy hakkı iptal edilen Michigan ve Forida'da yapılan önseçimlerin akıbeti, Demokrat Parti'de tansiyonu her geçen gün yükseltiyor. Florida'da normal önseçim tarihi 4 Mart ve Michigan eyaletinde ise 9 Mart günüydü. Her iki eyalet, önseçimlerde daha fazla etkili olmak için önseçimlerini parti kararına rağmen erkene aldılar. Ancak eğer önseçim tarihlerini değiştirmeselerdi, seçimin akıbeti konusunda şu andaki delege dağılımı tablosu nedeniyle çok daha büyük rol oynayacaklardı.


Siyasi çevreler, her iki eyaletin bu durumunu "ironik" olarak değerlendiriliyor. Partinin üç önde gelen adayı, ulusal komite kararından sonra bu iki eyalette kampanya yapmama anlaşması yapmışlardı. Ancak Hillary Clinton, diğer iki adayın aksine Michigan'da adını oy pusulasından çıkarmadığı gibi, South Carolina önseçimini Barack Obama'nın farklı kazanmasından sonra Florida'da kampanya toplantılarına katılmıştı.

Her iki eyaleti de rakipsiz yarışan Clinton kazanmıştı. Barack Obama'nın son seçimlerde art arda kazanması, Clinton kampanyasının bu iki eyaletteki delegelere oy haklarının iade edilmesi için parti içinde çalışma yapmasına sebep oluyor. Bu çalışmalar parti içi tansiyonu her geçen gün yükseltiyor. Obama'nın kampanyası, bu durumun büyük bir adaletsizliğe yol açacağını savunuyor. Parti liderleri de bu şekilde bir düzenlemenin, partinin adayını Cumhuriyetçi aday karşısında zor durumda bırakacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Partinin Ulusal Komite Başkanı Howard Dean sessizliğini korurken, ulusal komitenin bu iki eyalete bazı alternatif çözümler önerdiği ortaya çıktı. Bunlardan biri her iki eyalette de yarışın yenilenmesi. Ancak her iki eyaletin de parti teşkilatı bu öneriyi reddetti. Ya da bu iki eyaletin durumuna Ulusal Komite'nin özel komisyonu karar vermesi bir başka ihtimal. 186 üyeli bu komisyonun ise, partide şu anda yaşanan bölünmeden payını alacağı ve birbirine yakın çıkacak oylama sonucun sorunu tatmin edici şekilde çözmeyeceği ifade ediliyor.

Hillary Clinton, "partinin 2 milyona yakın kullanılmış oyu görmezden gelemeyeceğini" savunuyor. Obama'nın kampanyası ise, "parti ulusal komitesi söz konusu ceza kararı aldığında Hillary Clinton'ın itiraz etmediği gibi, karara hararetle destek verdiğini" hatırlatıyor. Obama ve John Edwards adlarını Michigan eyaleti oy pusularından çıkarmışlardı. Clinton, Michigan'da yalnız yarışmış ancak oyların sadece yüzde 54'ünü almıştı. Florida eyalet kuralları ise Obama ve Edwards'ın adlarını çıkarmaya izin vermemişti. Özel kurul, Temmuz ayı ya da Ağustos ayı başında toplanarak, Büyük Kongre gündemini hazırlayacak.


OBAMA'YA SÜPER DELEGE DESTEĞİ ARTIYOR

Arka arkaya 8 eyalette kazanarak etkili bir "momentum" yakalayan Barack Obama, süper delegelerden de destek görmeye başladı. Daha önce Hillary Clinton'ı desteklediklerini açıklayan bazı süper delegeler Barack Obama'yı destekleyeceklerini duyurdu. Temsilciler Meclisi üyesi Georgia Milletvekili David Scott, Büyük Kongre'de Barack Obama'yı destekleyeceğini açıkladı.

Temsilciler Meclisi üyesi John Lewis de Obama'yı destekleyeceğinin sinyalini verdi. Henüz açıklama yapmaya hazır olmadığını belirten Lewis, "olabilir" demekle yetindi. Bir başka Clinton destekçisi New Jerseyli süper delege Christine Samuels de artık Obama'yı desteklediğini açıkladı. Minnesotalı süper delege Nancy Larson ve Pennsylvanialı süper delege Sophie Masloff da Clinton'a verdikleri desteği geri çekti. Ancak her iki delege de Obama'yı destekleyecekleri yönünde bir açıklama yapmadı.

Bill Clinton'ın başkanlık kampanya yöneticisi olan David Wilhelm de hafta içinde Barack Obama'yı destekleyeceğini açıklamıştı. Ancak Barack Obama'nın son günlerde yakaladığı havaya rağmen, süper delege dağılımında Hillary Clinton'ın hala 241'e 164 üstünlüğü bulunuyor. Partide toplam 796 süper delege bulunuyor.
Yarışta tarafsız kalan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de süper delege tartışmasına katıldı. Bir adayın, Kongre'den önce açık üstünlük sağlayacağını umduğunu ve bunun için dua ettiğini belirten Pelosi, "Süper delegelerin Amerikan halkının isteklerine muhalif bir tercihte bulunacaklarını sanmıyorum" dedi.


NEW MEXİCO'DA HİLLARY CLİNTON KAZANDI

New Mexico eyaletinden en fazla oyu alan aday, Süper Salı'dan tam 9 gün sonra belli oldu. Clinton rakibi Barack Obama'dan 1709 daha fazla oy alarak eyalette birinci oldu. Eyalet Demokrat Parti Teşkilat Başkanı Brian Colon, tamamlanan sayım sonucunda, Hillary Clinton'ın 73 bin 105 oyla, yüzde 48,8 desteğe sahip olduğunu, Barack Obama'nın ise 71 bin 396 oy ve yüzde 47,6 ile ikinci sırada kaldığını açıkladı. Bu sonuçla eyaletin 26 delegesinden 14'ü Hillary Clinton'a 12'si ise Barack Obama'ya gitti.

AP ajansının hesaplamasına göre bu dağılımla, Clinton'ın ülke genelinde delege sayısı 1220'e çıkarken, Obama 1276 delege ile Salı günü elde ettiği liderliğini sürdürüyor. Clinton yaptığı yazılı açıklamayla, desteklerinden gurur duyduğunu belirttiği New Mexicolu Demokrat seçmenlere teşekkür etti. Barack Obama'nın eyalet temsilcisi Carlos Monje ise, 9 gün sürmesine rağmen açıklanan sonuçlarda ve süreçte itiraz edecekleri bir nokta olmadığını kaydetti.