kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mikrolensing yönteminde bir yıldızın ve gezegenin çekimi, arkadaki başka bir yıldızın ışığını büküp yoğunlaştırmak için kullanılıyor. 1 2

5 bin ışık yılı uzakta yeni bir güneş sistemi

DIŞ HABERLER
Astronomlar, uzayın derinliklerinde güneş sistemimizin bir "minyatürünü" bizden 5 bin ışık yılı uzaklıkta buldu. ABD'deki Ohio Üniversitesi, OGLE-2006-BLG-109L adı verilen yeni bir güneş ve ona bağlı 2 gezegen bulduklarını açıkladı. Hem bir sistem hem de 2 gezegen bulmuş olmalarının büyük şans olduğunu belirten astronomlardan Scott Gaudi, yeni güneşin etrafındaki gezegenlerin Satürn ve Jüpiter'e benzediğini, ama yüzde 20 daha küçük olduğunu kaydetti. Yeni güneş sisteminin "microlensing" tekniğiyle bulunduğunu belirten 69 kadar uzman, yöntemlerini de saygın bilim dergisi Science'da anlattı. Buna göre, normalde çok uzakta bulunan bir yıldızın ışınlarının büyük kısmı dünyaya ulaşamadan uzayda farklı yönlere dağılarak yok oluyor.

UZAYIN DERİNLİKLERİ İŞTE BÖYLE İZLENİYOR
1-
Normalde uzaktaki bir yıldızın ışıkları uzayda çeşitli yönlerde savruluyor ve ancak çok azı dünyaya ulaşabiliyor.

2- İzlenen yıldızın önünden bir başka yıldız geçerse, öndeki yıldızın çekimi yoğunlaşıp ışık huzmelerini büküyor. Bu da arkadaki yıldızın büyüteç altına alınmış gibi büyütülmesini ve berraklaşmasını sağlıyor.

3- Bu yönetmle arkadaki yıldız 3 katı büyüklüğe kadar çıkabiliyor. Bilimadamları ne kadar ışık yayıldığından yola çıkarak gezegenin gerçek boyutunu ve uzaklığını hesaplıyor.