kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Beklenen kar geldi

Yeni Haber
Meteorolojinin günlerdir uyardığı şiddetli kar yağışı bu sabah saatlerinde başladı. Gelen soğuk ve yağışlı havanın hafta sonu tüm yurtta etkili olmasının beklendiği bildirildi...
Hava sıcaklığının yurt genelinde 5-7 derece azalacağının altı çizilen uyarıda, ''Cumartesi öğle saatlerinden itibaren yurdun kuzeybatı kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak esecek (Poyraz) rüzgar, Pazar günü yurdun kuzey, iç ve batı kesimlerinde fırtınaya (saatte 70-80 kilometre hızla) dönüşecek'' denildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 4.613 km yolda 3557 personel, 1.029 araçla kötü hava koşullarıyla mücadele ediyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ALARMDA


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tüm kötü hava koşullarıyla mücadele planları çerçevesinde tedbirlerini aldı. Uzmanlar daha rahat ve güvenli bir trafik akışı için vatandaşlara da kar lastiği kullanmasını öneriyor. Avrupa ülkelerinde zincir kullanılmadığı, zincirin asfalta büyük zarar verdiği ve maddi kayıplara neden olduğu belirtiliyor.

AKOM (Afet Koordinasyon Merkezi'nde) İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Trafikten sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı, Trafik Denetleme Şube Müdürü ve yardımcıları, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetim Müdürlüğü, İBB Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ, Lojistik Destek Daire Başkanlığı ekipleri alarma geçti.

DENİZ ULAŞIMI DURDU

İstanbul'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı hızlı feribot ve deniz otobüsü seferleri iptal edildi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, bu akşam saat 20.30'daki Bandırma-Yenikapı ve yarın sabah saat 07.00'deki Yenikapı-Bandırma hızlı feribot seferleri ile yarın akşam saat 18.15'deki Armutlu-Yenikapı-Bostancı deniz otobüsü seferinin iptal edildiği belirtildi.

Bu arada, bugün İstanbul genelindeki maddi hasarlı trafik kazası sayısının 771'e, yaralamalı kaza sayısının ise 17'ye çıktığı kaydedildi.

Belediyenin yeni kozu "KAR KAPLANI"

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri bu yıl İsviçre'den alınan kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen "Kar kaplanı" adı verilen karla mücadele araçlarını kullanacak. 6 araç çevre yollarında görev yapacak.

İlk defa İstanbul yollarında hizmet verecek olan "Kar Kaplanı" 80 km. hızla gidebiliyor. Bir seferde 40 km'lik alanda tuzlama yapabiliyor. Yengeç yürüyüşü yapabilen aracın bıçağı iki kademeli olarak kar kürüyor. Bıçak kapalı iken 4.50 cm, açık iken 5.20 cm genişliğinde küreme yapıyor. 6 "Kar Kaplanı" ilk etapta, Avrupa Yakası: Boğaz Köprüsü Gişeler Haliç, O3 Otoyolu - Mahmutbey - İstoç - Vatan Cad.-Hadımköy - Büyükçekmece S Virajı - Mimarsinan Kavşağı. Anadolu Yakası, Boğaz Köprüsü Gişeler - Fenerbahçe Stadı-Harem Kartal/Kartal Gebze arasında görev yapacak.

TEM İKİ SAAT TRAFİĞE KAPANDI

İstanbul'da sabah saatlerinde etkisini artıran yoğun kar yağışı nedeniyle meydana gelen kazalardan dolayı TEM Otoyolu Kumburgaz mevkii İstanbul istikameti yaklaşık 2 saat trafiğe kapandı.

Araçların kaldırılmasıyla yol yeniden trafiğe açıldı. Edinilen bilgiye göre, Trakya bölgesinden gelen yoğun kar yağışı, İstanbul'da özellikle Büyükçekmece ve Silivri civarında etkili oldu. Kar kalınlığının yaklaşık 10 santimetreyi bulduğu bölgede, yağış nedeniyle maddi hasarlı birçok trafik kazası meydana geldi. kazalar nedeniyle TEM Otoyolu Kumburgaz mevkii Ahmediye gişelerden İstanbul istikameti yaklaşık 2 saat trafiğe kapatıldı. TEM'de biriken kar belediye ve karayolları ekipleri tarafından temizlenmeye çalışılırken, kaza yapan araçlar da yollardan çekildi. Bu arada, bazı vatandaşların araçlarına zincir taktıkları gözlendi. Kaza yapan araçların kaldırılmasıyla birlikte TEM otoyolu yeniden trafiğe açıldı.

Öte yandan, karın sevincini yaşayan bazı vatandaşlar, kar topu oynadı.

BÖLGELERDEKİ HAVA DURUMU

Uyarıda, bu genel değerlendirmeler ışığında Cumartesi-Pazar-Pazartesi günü bölgelerde beklenen hava durumunun da şöyle olacağı ifade edildi:

Marmara Bölgesi: Cumartesi ve Pazar günü bölge geneli, Pazartesi günü bölgenin doğusu kar yağışlı geçecek. Poyraz Cumartesi kuvvetli, Pazar günü fırtına (70-80 kilometre hızla) şeklinde esecek. Kar yağışı Pazar günü bölgenin doğusunda etkili olacak.

Ege Bölgesi: Cumartesi ve Pazar yağışlı, Pazartesi parçalı bulutlu geçecek. Yağışlar güney Ege kıyılarında yağmur, diğer kesimlerde kar şeklinde olacak. Poyraz Pazar günü fırtına şeklinde esecek.

Karadeniz Bölgesi: Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günü kar yağışlı geçecek. Kar yağışı Pazar günü etkili olacak. Poyraz, Pazar günü bölgenin batısında fırtına şeklinde esecek.

İç Anadolu Bölgesi: Cumartesi ve Pazar günü bölge geneli, Pazartesi günü bölgenin doğusu kar yağışlı geçecek. Kar yağışı Cumartesi ve Pazar günü bölgenin doğusunda etkili olacak. Poyraz, Pazar günü bölgenin batısında fırtına şeklinde esecek.

Akdeniz Bölgesi: Cumartesi ve Pazar bölge geneli, Pazartesi doğusu yağışlı geçecek. Yağışlar bölgenin kıyı kesimlerinde yağmur, iç kesimlerde kar şeklinde olacak. Yağışlar Cumartesi ve Pazar günü bölgenin doğusunda etkili olacak. Doğu ve Güneydoğu Bölgeleri: Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri etkili kar yağışlı geçecek.

ÜÇ BÜYÜK İL

Uyarıda, 3 büyük ilde beklenen hava durumları ile sıcaklık değerleri ise şöyle belirtildi:

İSTANBUL:

16.02.2008 (Cumartesi): Çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçecek. Akşam saatlerinden itibaren poyraz il genelinde kuvvetli olarak esecek. Min: 1 / Max: 3 derece.

17.02.2008 (Pazar): Çok bulutlu ve kar yağışlı geçecek. Rüzgar poyrazdan kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek. Poyrazın ve kar yağışının il genelinde etkili olması bekleniyor. Gece saatlerinde il genelinde buzlanma ve don olayı görülecek. Min: -1 / Max: 0 derece.

18.02.2008 (Pazartesi): Parçalı çok bulutlu, sabah saatlerinde Anadolu yakası aralıklı kar yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde il genelinde buzlanma ve don olayı görülecek. Min: -3 / Max: 1 derece.

ANKARA:

16.02.2008 (Cumartesi): Çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçecek. Min: -3 / Max: 3 derece.

17.02.2008 (Pazar): Çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçecek. Rüzgar poyrazdan kuvvetli olarak esecek. İl genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek. Min: -6 / Max: -3 derece.

18.02.2008 (Pazartesi): Parçalı ve çok bulutlu geçecek. İl genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek. Min: -12 / Max: -4 derece.

İZMİR:

16.02.2008 (Cumartesi): Çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu geçecek. Min: 2 / Max: 9 derece.

17.02.2008 (Pazar) Parçalı çok bulutlu ve sabah saatlerinde yağmurlu geçecek. Min: 2 / Max: 5 derece.

18.02.2008 (pazartesi) Parçalı bulutlu geçecek. Min: 0 / Max: 5 derece.

Uyarıda, hafta sonu yurt genelinde görülecek kar yağışı ve soğuk hava ile yurdun iç ve batı kesimlerde etkili olacak poyraz fırtınasının oluşturacağı olumsuz şartlara karşı (buzlanma ve don olayı, ulaşımda aksamalar ve çığ riski) vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olması gerektiği kaydedildi.

KAR YAĞIŞI BÜYÜKÇEKMECE'DE HAYATI FELÇ ETTİ

İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan kar yağışı trafiği olumsuz etkiliyor. Büyükçekmece'de şiddetini arttıran yağış nedeniyle sabah işlerine gitmek için yola çıkan vatandanlar zor anlar yaşadı. Trafikte sıkışıklık yaşanırken vatandaşların toplu taşıma araçlarına yöneldiği görüldü.

"OLUMSUZ HAVA KOŞULLARI NEDENİYLE GÜN İÇİNDE KENTTE ÖNEMLİ BİR SORUN YAŞANMADI"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olumsuz hava koşulları nedeniyle gün içinde kentte önemli bir sorun yaşanmadığını bildirdi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, soğuk hava ve kar yağışıyla mücadele için 4 bin 613 kilometre uzunluğundaki yollarda, bin 29 araç ve 3 bin 557 personelin görev başında olduğu belirtildi.

İstanbul'un kar yağışının etkisi altına girdiği hatırlatılan açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kar yağışının Pazartesi sabah saatlerine kadar süreceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Meteorolojik ihbar doğrultusunda alarma geçen Afet Koordinasyon Merkezinin (AKOM), kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmalarını sürdürdüğü ifade edilen açıklamada, ''Gün içinde kar yağışı nedeniyle şehirde önemli bir sorun yaşanmadı. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, gece ve sabah saatlerinde önemli noktalarda, köprü, viyadük, donma riski olan yollarda tuz ve solüsyon uygulaması yaptı'' denildi.

Dün gece ve bugün saat 16.00'ya kadar 935 ton tuz ve 25 bin litre solüsyon kullanıldığı dile getirilen açıklamada, ilçe belediyelerine ve kamu kurumlarına 150 ton tuz dağıtıldı bildirildi.

AKOM'da, İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Sağlık Daire Başkanlığı, Trafikten Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı, Trafik Denetleme Şube Müdürü ve yardımcıları, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetim Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Trafik Müdürlüğü, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ ve Lojistik Destek Daire Başkanlığı ekiplerinin koordineli şekilde çalıştığı da belirtildi.

İstanbul genelinde bugün 531 maddi hasarlı, 13 de yaralamalı trafik kazası meydana geldiği bildirilen açıklamada, araçlarında zincir bulundurmayan 109 sürücüye ceza kesildiği kaydedildi.

Kar yağışının deniz ulaşımını da aksattığı ifade edilen açıklamada, saat 15.30 Bandırma-Yenikapı-Bostancı, 18.00 ve 18.30

Bostancı-Yenikapı-Bandırma, 18.15 Bostancı-Yenikapı-Armutlu deniz otobüsü seferlerinin iptal edildiği, feribotlar ve şehir hatları seferlerinin ise sorunsuz devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, İstanbul'un birçok noktasında kazalara, TIR devrilmelerine ve benzeri olaylara karşı çeşitli ağırlıkları kaldırabilecek 72 vincin hazır bekletildiği, köylerde de 149 kar küreme aparatlı traktörün görev yaptığı kaydedildi.