kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Hamburger'in yanında ayran için

Yeni Haber
Uzmanlar gençlerin günümüzde daha çok rağbet ettiği fast food türü yiyeceklerin başında gelen hamburgerin tek başına değil yanında özellikle ara yiyecek salata, içecek olarak da ayranın tüketilmesini öneriyor.

Ayrıca uzmanlar çocuğu kilolu olan aileleri de, uzman yardımıyla bu soruna çözüm bulmaya davet ediyor.

Gençlerin, besleyici değeri düşük, yüksek enerjili, fazla yağlı ve tuz içeren yiyecekler yerine, evde hazırlanan çiğ sebze, salata, yoğurt, sütlü tatlıları tercih etmeleri sağlık açısından daha uygun bulunuyor.

Uzmanlara göre Fast food restoranlara arada bir gidilecekse sağlıklı menü seçimlerine yönlendirilmeleri gerektiği belirtildi. Gençler üzerinde yapılan bir çalışmada, yetersiz sebze ve meyve tüketimi ile zayıf aile iletişimi, aşırı televizyon seyretme, bilgisayar kullanımı ve düşük beslenme bilgisi arasında önemli ilişki olduğu saptandığı kaydedildi.

Şanlıurfa Sağlık İl Müdürü Nevzat Yetkin, sağlığın temelini, yeterli ve dengeli beslenmenin oluşturduğu bir gerçek olduğunu söyledi. Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğuna dikkat çeken Yetkin, "Bu dönemde fizyolojik gelişmeye bağlı olarak obezite, enerji protein tüketimi, vitamin mineral yetersizlikleri gibi beslenme bozuklukları yanında, yanlış besin seçimi ve estetik kaygılardan dolayı sağlıksız diyet uygulamaları gibi istenmeyen bir çok beslenme davranışı da oldukça sık olarak görülüyor. Tüm dünyada ve ülkemizde yaygın olarak görülen kalp damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, şişmanlık gibi pek çok hastalığın temellerinin çocukluk ve ergenlik döneminde atılıyor. Fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden hızlı büyüme, gelişme ve olgunlaşma sürecinin en hızlı yaşandığı dönem olan bu dönem aslında risklere ve olumsuz etkilenmelere açık olduğu kadar yeniliğe, değişimlere ve gelişmeye de açıktır. Biz ergenlik dönemini yaşayan çocuklarımıza nasıl yeterli ve dengeli beslenileceğini, sağlıklı besin seçiminin nasıl olduğunu öğretir ve hareketli bir yaşam şeklinin sağlığımız için önemini anlatabilirsek çocuklarımızın yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinde sağlıklı olmalarının ön koşulunu da sağlamış oluruz" dedi.

ÇOCUĞUNUZ KİLOLUYSA ONU ELEŞTİRMEYİN

Nevzat Yetkin, gençlerin günümüzde fast food yiyeceklerin başında gelen hamburger tüketiminde ara yiyecek salata ve içecek olarak da ayranın tüketilmesinin sağlık açısından çok faydalı olduğunu vurguladı.

Sağlıklı yaşam tarzı için düzenli egzersiz, düşük yağlı yiyecek, sebze meyve tüketimini artırma, sigara içmeme, alkol kullanmama konularında çocukların bilinçlendirilmesini isteyen Yetkin,"?Eğer çocuğunuzun kilo sorunu varsa onu eleştirmeden, yaşam tarzını değiştirmesine yardımcı olmalı ve bir diyetisyenden yardım istemelisiniz. Bu denemede oluşabilecek duygusal sorunları iyi iletişim ile çözmeye çalışmalı, bunun abur cubur beslenmeye yol açmasına engel olmalısınız. Evinizde sağlıklı yiyecekler bulundurmaya özen göstermelisiniz. Genç kızlar çekici bir vücuda sahip olma güdüsüyle çoğu kez hatalı diyet yapmakta, bunun sonucunda yeme davranışı bozuklukları gelişebilmektedir. Erkekler ise egzersiz yapmaya, vücut geliştirmeye önem vermektedir. Bunun için de proteinden zengin beslenmeye çalışmaktadırlar. Oysa ki fazla protein tüketimi gerekli değildir. Çocuğunuzla birlikte fiziksel aktivitenizi artırmaya özen gösterin. Gençlerin 16 yaşa kadar haftada 3 veya daha fazla 20-25 dakika egzersiz yapmaları gerekir" şeklinde konuştu.

CİHAN