kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Elektronik aletler kalp piline zarar verir mi?

Kalbime ritim bozukluğu nedeni ile beş ay önce pil takıldı. Elektronik aletler kullanmak kalp pilime zarar verir mi? Yoksa kullanabilir miyim? Ali N./Ankara

Kalp pilleri kalbe elektriksel uyarı vererek onun doğru hızda ve düzende çalışmasına yardımcı olan hassas elektronik aletlerdir. Özellikle manyetik alanlar, onların bu hassasiyetini bozabilmektedir. Manyetik alandan olan uzaklık, bahsedilen etkilenmenin şiddetini de belirler. Buna karşın yeni teknoloji ile üretilen cihazlar böylesi alanlara karşı daha korunaklıdır. En çok endişe edilen elektrikli cihazlardan bahsedecek olursak;

* Elektrikli battaniye, ısıtıcı matlar ve mikrodalga fırınlar, kalp pilinin çalışmasını bozmayacakları için kullanılabilir.

* Cep telefonunu da pilin aksi tarafında tutarak konuşulmalıdır. Telefon pille direkt temas ettirilmemeli ve kesinlikle pille aynı tarafta saklanmamalıdır.

* Yoğun manyetik alan oluşturacak endüstriyel makinelerden, büyük jeneratörlerden ve radyo vericilerinden uzak durmak gerekir.

* Manyetik rezonans görüntüleme yapılamaz. Sorunuzla ilgili daha detaylı bilgiyi, konuyla ilgili bir hekimle görüşerek elde edebilirsiniz.