kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Ben Urfalı'yım Akdenizli gibi yaşayabilir miyim?

Ben 32 yaşındayım ve Urfalı'yım. 15 kilo vermek istiyorum. Arkadaşlarım Akdeniz diyeti yapmamı söylüyorlar. Bu diyeti nasıl uygulayabilirim? Ayşe M./Urfa

İlk önce şu yanlışı düzeltmeme izin verin. Sözünü ettiğiniz yöntem bir rejim değil, bir sağlıklı yaşama usulüdür. Akdeniz usulü yaşam; beslenmesiyle, egzersiziyle, dinlenmesiyle ve eğlenmesiyle sağlıklı ve uzun bir yaşam yoludur. Dünyadaki tek sağlıklı beslenme düzeni bu değildir ama bize en uygun olanıdır. Sağlıklı beslenme reformu yapmak istiyorsak, elimizin altında ne varsa onu kullanmalıyız. Yoksa sağlıklı diye deniz yosununu toplumun 10 binde birine yediremezsiniz.

AZ YE, UZUN YAŞA!

Uzun yaşamanın tek sırrı az yemektir. Hayvan deneyleri dengeli ama az yiyen deneklerin, diğerlerine göre daha uzun ve sağlıklı yaşadığını göstermiştir. İnsanoğlu aslında toplayıcıdır, yani mevsiminde ne yetişirse onu toplayıp yer. Her ne kadar avcı da olsa, asıl beslenmesi kökeninde bitkiseldir. İnsan mekanizması fazla yağı, fazla tuzu, fazla rafine şekeri ne yapacağını bilemediği için depoluyor. Böylece şişmanlıyor. Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve şeker, modern zamanların aç gözlü tüketime bağlı hastalıklarıdır.

ASLINDA ÇOK BASİT!
Akdeniz usulü yaşam tarzı bu sıkıntıların ayyuka çıkması sonucu yapılan gözlem ve çalışmalar sonucu, bilimsel bir gerçek olarak gün ışığına çıktı. Aslında basit:

* Yüksek miktarda, sebze, meyve, tahıl, baklagiller, patates, ceviz ve fındık tüketilir.

* Zeytinyağı kullanılır.

* Balık ve tavuk haftada biriki kez tüketilir.

* Haftada en çok dört tane yumurta yenir.

* Kırmızı et, ayda sadece biriki defa tüketilir.

* İçenler, her gün az miktarda alkolden yararlanabilir.

* Akdeniz tatlısı meyvedir. Her şeyin mevsiminde ve taze yenmesi çok önemlidir. Alkol diye şarap empoze edilmekle birlikte, hücre koruyucu etki sadece şarapta değil tüm etil alkol içeren içeceklerde vardır. Akdeniz usulü beslenmede yemekler lezzetli, porsiyonlar küçüktür. Az ama lezzetli yemek, insanın ruhunu tatmin eder. Zeytinyağındaki oleocanthal adlı madde damar cidarındaki ve diğer dokulardaki yangıyı ortadan kaldırır. Bu da kişiyi kalp hastalıklarından korur ve diğer organlardaki yıpranmayı azaltır. Tahılın kabuğunu soyup kepeğini ayırmak, onu tüm besinsel değerlerinden uzaklaştırıp bir kalori kaynağına dönüştürür. Ekmek tam tahıl olarak tüketilmelidir. Akdeniz tarzı yaşayıp beslenenlerde kilo azalır, tansiyon düşer, kanser riski azalır ve bunama az görülür. Yani insan daha sağlıklı ve uzun yaşar.

YÜRÜYÜŞ ŞART!

Batılı insanların gördüklerinde şaşırdıkları Türk usulü çarşıda gezme, vücudu hareketli tutmanın en etkili yollarından biridir. Akdeniz tarzı yaşantıda uzun dinlenmelerin yanında bol hareket de vardır. İşe, eşe dosta, alışverişe giderken yürümek, hatta sadece vakit geçirmek için yürümek bile daha sağlıklı olmak için uygun bir egzersizdir. Akdeniz usulü yaşamda neşe vardır, eğlence vardır, uzun yemekler ve öğlen uykuları vardır. Yani Akdeniz usulü yaşam aslında hepimizin içinde olan, hiç yabancısı olmadığımız bir yoldur. Biz zaten böyle yetiştik ama son 20 yıldır globalleşme adına istila edilip izimizden saptık. Gelin bu yola el ele geri dönelim.