kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Çocuğum uyuşturucu kullanıyor olabilir mi?

Bu sene Lise 2. sınıfa geçen oğlumda garip tavırlar sezmeye başladım. Sanki bizden kaçıyor. Eve girmesi ve çıkması hayalet gibi. Çok başarılı bir öğrencidir ama artık dersleriyle ilgilenmiyor. "Kız arkadaşınla mı sorunun var?" diyorum, "Yok" diyor. Artık uyuşturucudan şüphelenmeye başladım ama emin olamıyorum. İ.K./İstanbul

Aklınıza her geldiğinde içinizin titrediği yavrunuzun, tüm yaşamını altüst edebilecek bir tuzağa düşmek üzere olduğu endişesi herhalde sizi yiyip bitiriyordur. Umarım kuşkularınız yersizdir fakat her evladını seven sorumluluk sahibi anne-babaya bu büyük tehlikeye karşı uyanık olmaları için bazı temel tavsiyelerim olacaktır:
* Öncelikle iyi bir dinleyici olun; çocuğunuzun size bir şeyler anlatmasına fırsat verin.
* Her fırsatta uyuşturucu, alkol ve sigara kullanmanın yanlışlığına dair açık mesajlar verin.
* Çocuğunuzun arkadaşlarını ve onların ailelerini iyi tanıyın.
* Onun nerelere gittiğini kimlerle takıldığını iyi gözleyin.

Nasıl anlarsınız
Extacy ya da amfetamin gibi uyarıcılar çocuğu aşırı hareketli, dur durak bilmez yaparken; esrar, marijuana gibi uyuşturucular dalgınlık, sersemlik gibi belirtiler ortaya çıkarır. Ebeveynler çocuğun hal ve tavırlarındaki değişikliklere dair uyanık olmalıdır. Aşırı para ihtiyacı, depresyon, yorgunluk, umursamazlık, aile bireyleri ve arkadaşları ile ilişkilerinin bozulması, düşmanca tavırlar uyarıcı olmalıdır. Bunun yanında derslerde başarının düşmesi, sık sık okuldan kaçma, hobilerine karşı ilgisinin azalması ya da yeme ve uyku düzeninin değişmesi de önemli olabilir. Fakat sakın tüm bu belirtileri sadece uyuşturucuya bağlama yanlışlığına düşmeyin; büyüme sancıları içindeki her ergen benzer tablolar sergileyebilir. En sık rastlanan uyuşturucu esrar olduğu için ona özel bazı belirtileri de sıralamak istiyorum:

Tepkisi ne olur?
* Esrar içen kişi baş dönmesi hisseder ve yürümekte zorlanır.
* Saçma sapan şeylere güler.
* Gözleri kırmızı olabilir.
* Kısa zaman önce olmuş şeyleri hatırlamakta güçlük çekebilir.

Bunların yanında anne ve babalar evde bulunan sarma sigara kağıtları, açık tütün, ev tipi küçük nargile ve pipo, odasında ve elbiselerinde daha önce bulunmayan bir koku, tütsü ve koku gidericilerin kullanımı ile alt kültürlere ait poster, takı ve giysiler konusunda uyanık olmalı.