kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Çocuğunuzu uyutacak masal gibi öneriler

Üç yaşındaki kızım akşam yatmak bilmiyor, sabah da istediği zaman uyanıyor. Gündüz uykusu ise hiç yok. Biz çalışan insanlarız, onun kendi ritmine bizi uydurması eşimi de, beni de perişan ediyor; bir yandan da acaba az mı uyuyor diye endişe ediyorum. Müge Ö.

Gelin sizinle bir tahmin oyunu oynayalım; siz ve eşiniz büyük şehirde yaşayan tek çocuklu bir çiftsiniz ve çocuğunuza hayattaki en değerli varlığınızın kendisi olduğunu itiraf etmekten çekinmiyorsunuz. Bu dediklerim yüzde 70 tutmuştur. Yemek masasında kızınızın yeri bellidir, sizlerinki ise onunki kadar sabit değildir; değil mi ? Değerli okurum, çocuk yetiştirmek bir disiplin işidir ve onun aklı gelişinceye kadar sizin aklınızın verdiği kararlara uyması demektir. Ve disiplin demek sevgisizlik demek değildir. Çocuğun istekleri olabilir ama özellikle bazı alanlarda tek yetkili anne-babadır. Uyku da bunların arasındadır, çünkü iyi bir uyku, beden sağlığı kadar ruh sağlığı için de çok önemlidir.

İpuçları veriyorum
İşte çocuğunuzun iyi uyku uyuması için yararlı bazı ipuçları:

* Akşam kaçta yatacaksa belirleyin ve bundan şaşmayın çünkü çocuklar izin verdiğiniz takdirde hep sınırlarınızı zorlar. Gündüz kaçta kalktığı da üç aşağı beş yukarı belli olmalı, bu zaman hafta sonu bile bir-bir buçuk saatten fazla oynamamalı.

* Özellikle küçük çocuklar için onu uykuya gitmeye hazırlayacak bazı rutin işler yaratın; örneğin saçlarını fırçalayın, bir bardak süt verin ya da masal okuyun.

* Çocuklara yatmadan altı saat öncesine kadar kafeinli yiyecek ya da içecekler vermeyin. "Biz çocuğa kahve mi içiriyoruz ki" diyenleri duyar gibiyim ama o kolalı içeceklere ne demeli...

* Bir de çocuklara uyku zamanına yakın çok fazla yemek yedirilmemelidir. Çok hafif şeyler belki onu rahatlatır ama şişkin bir mide ile uyumanın ne kadar zor olduğunu hepiniz bilirsiniz.

Kaloriferin ısısını kısın
* Yattığı odanın sıcaklığı oturma odası sıcaklığının biraz altında olmalı; böylece yorganının sıcaklığına sığınıp derin bir uykuya gömülebilir. Bir de ışık konusu hassas bir konudur; bazı çocuklar hiç ışık istemez, bazısı ise karanlıktan çok korkar. Çocuğun bu yöndeki taleplerini dikkate alıp gerekirse bir gece lambası koymakta fayda vardır. Fakat kesinlikle açık ışıkta uyumasına izin verilmemeli.

* Çocuklar yattıktan sonra evdeki ses seviyesinin biraz düşürülmesi iyi olur. Bu hem daha çabuk uykuya dalmalarına yardımcıdır hem de uyku zamanına has bir havanın yaratılmasında faydalıdır. Fakat ben, çocukların mutlak bir sessizlik içerisinde uyumaya alıştırılmalarını doğru bulmuyorum, gereğinde daha uygunsuz şartlarda da uyumayı becerebilmelidir çocuk.

* Uyku zamanına yakın hareketli oyunlar çocuğa bol adrenalin salgılatacağından uykusunu kaçıracaktır. Bu nedenle akşam yemeğinden sonra oyun olarak resim yapmak, legoyla oynamak gibi daha sakinleştirici olanları seçin.

* Odasına televizyon koymayın ve uykuya televizyon seyrederek dalmasına izin vermeyin. Uyku zamanının ağırlığı ve ciddiyeti vardır. Çocuk bunu hissetsin.

* Çocuk uykuya yatağında dalmalıdır. Uykusu gelip başka yerde sızacağına, yatağına götürülmeli ve uykuya geçiş orada gerçekleşmelidir. Her ne kadar bazı anneler için zor gelse de, çocuklar elden geldiğince erken yaşta tek başlarına yatmaya alıştırılmalıdır.