kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Akşamdan kalma olmayı nasıl engelleyebilirim?

* Geçen seneki yılbaşı sabahını unutamıyorum. Çok içtiğim için başım çatlayacak gibi ağrıyordu ve midem bulanıyordu. Bu sene de aynı şeyleri yaşamamam için bana ne yapmamı önerirsiniz? Erol A./İzmir

Çoğu kimse içkinin ertesi gün nasıl bu kadar kötü hissetmesine sebep olduğuna şaşar. Aslında alkol zehirdir. Akşamdan kalmak ise; zehirlenmenin etkilerinden kurtulmaya çalışan vücudun verdiği belirtilerdir. Akşamdan kalmanın başlıca bulgularını sıralayacak olursak;
* Şiddetli baş ağrısı: Alkol ile zehirlenme beyindeki damarlarda genişlemeye sebep olur. Bu da şiddetli baş ağrıları doğurur. Alkol, serotonin veya histamin gibi maddelerin sinir hücrelerindeki seviyesini arttırarak da ağrıyı başlatabilir.
* Dehidratasyon yani susuz kalma: Çok içilen bir akşamın sabahı uyanıp, 'Neden dilim damağıma yapışmış' diye düşündünüz mü? Dehidratasyon mide bulantısı ve baş ağrısının başlıca sorumlusudur. Alkol vücudun sıvı tutmasını sağlayan hormonu durdurur ve çok sık idrara çıkmaya sebep olur. Ayrıca susama duygusu da bozulabileceğinden alkol alan biri farkında olmadan susuz kalabilir. Dehidratasyonun belirtileri baş dönmesi, yürürken yüzüyormuş hissi, ağız kuruması ve halsizliktir.
* Yorgunluk: Çok alkol tüketilen bir gecenin ertesinde hissedilen yorgunluğun önemli bir sebebi de uyku bozukluğudur. Alkol uykuya geçişi kolaylaştırsa da uyku kalitesini bozar. İnsanın asıl uykusunu aldığı uyku evresi olan REM zamanı kısalır ve insan uyandığında sanki uyumamış gibidir. Ayrıca alkol alanlar erken uyanır ve tekrar uykuya dalmakta zorlanır.

VİSKİ YERİNE CİN İÇİN
Bunların yanı sıra, son zamanlarda yapılan araştırmalar çok içilen bir gecenin ertesi günü, kandaki alkol düzeyi sıfırın altına inse bile, hafızanın ve ince işler yapma yeteneğinin hala bozuk olduğunu ortaya koydu. Alkolün vücudun günlük ritmini bozduğu, geceleri kalp hızını azalttığı ve kalp krizi riskini arttırdığı görüldü. Akşamdan kalmanın cefasını çekmemek için birkaç eski tavsiyeyi akılda tutmakta fayda vardır. Öncelikle ne içeceğinize doğru karar verin. Bazı çalışmalar içinde alkol ve sudan başka bir şey bulunmayan votka, cin gibi içkilerin şarap, viski, konyak gibi katkı barındıran içkilere göre daha az akşamdan kalma bulgularına sebep olduğunu göstermiştir. Bira ise nispeten selim bir içecektir. İçmeden önce mutlaka bir şeyler yiyin. Midenizde yemek olursa, alkol daha yavaş emilir. İçmeye başlamadan önce ve içki aralarında bir bardak alkolsüz içki için. Bu hem başlangıçtaki susuzluk hissinizi giderir, hem de alkolün kaybettirdiği suyu yerine koyarak susuz kalmanızı önler. Yudumlar arasında bardağınızı masaya bırakın, devamlı elinizde tutmayın.

KAFEİNDEN UZAK DURUN
Uyumadan önce bol bol su için ama kafeinden uzak durun. Kafein uyku düzeninizi bozar ve idrar söktürücü etkisi vardır. Başucunuza koyacağınız sürahi de gece boyunca susayıp uyandığınızda su ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır. Baş ağrısı gelmeden önce bir ağrı kesici yutun. Mideniz hassas ise aspirinden, karaciğeriniz hassas ise parasetamolden uzak durun. Sabah kalktığınızda bir tane daha alırsanız iyi olur. İyi uyuyun. Alkollüyken zamansız uyanmalar sıktır. Bu nedenle mümkünse sessiz ve karanlık bir odada yatın.

'ALKOL BUHARI' MODASI
Klinik deneylerde, büyük umutlarla piyasaya çıkarılan enginar özü haplarının işe yaramadığı görülmüştür. Sadece Hint inciri denilen kaktüs meyveleri umut vermektedir. Bu meyvenin özünü içeren haplar bulantı, ağız kuruluğu ve iştah kaybı gibi bulguların tedavisinde faydalıdır. Bu arada, müptelalar akşamdan kalmanın sıkıntılarını yaşamadan alkol almanın bir yolunu keşfetmiş durumdalar. Buna da 'Susuz Alkol' ya da 'Alkol Buharı' adını vermişler. Ne içecekseniz o içki bir makinede buhar haline getirilip oksijenle karıştırılıyor ve bir tüp vasıtası ile solunuyor. Bu yeni aletle ani ve kuvvetli şekilde alkolün etkileri hissedilirken, akşamdan kalma bulgularına rastlanmıyor. Alkolün beyine ulaşımı o kadar hızlı ki, daha kana doğru dürüst karışmadan belirtileri başlıyor. Karaciğeri de pas geçen alkolün nefes testiyle tespiti de zor. Bu nedenle icat edildiği Amerika'da daha detaylı bilimsel veriler elde edilinceye kadar kullanımına kısıtlama getirilmiş durumda. Sözün özü, çok içmeyin. İçerseniz de bol su ile iki aspirin alın ve uzun bir uyku çekin.