kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Cevdet Kaplan

Almanya Kaplan ailesine gerçekten acı vatan oldu

Mehmet BONCUK SABAH
ALMANYA'NIN Ludwigshafen kentinde pazar günü çıkan ve aynı aileden 9 kişinin yaşamını yitirdiği yangının ardından, dramatik bir aile hikâyesi çıktı. Gaziantep'te taksicilik yapan Cevdet Kaplan, 22 yıl önce birçok Türk gibi, ekmek parası için Almanya yollarına düştü.

FACİA GELİYOR
Kaplan, 3 yıl sonra eşi ve biri kız 4 çocuğunu da yanına aldırdı. Bebekliğinde yapılan yanlış iğne nedeniyle koltuk değnekleriyle yürüyebilen büyük oğlu ile kızını Gaziantep'teki kardeşinin kızı ve oğluyla berdel usulü evlendiren baba, diğer oğullarından birini de yine memleketinden bir kızla evlendirdi. Ancak bu arada Kaplan çifti geçinemeyince 5 yıl önce ayrıldı. Tek başına bir ev kiralayan 60 yaşındaki Cevdet Kaplan, bir süre önce malulen emekli olarak Türkiye'ye gelip gitmeye başladı. Anne Medine Kaplan da bekâr olan tek çocuğu Kenan Kaplan'la birlikte, facianın meydana geldiği evde yaşamaya başladı. Çalışmayan bazen Türkiye'de, bazen de Almanya'da annesiyle birlikte kalan Kenan Kaplan, son olarak bir süre önce yine Türkiye'ye geldi. Yalnız kalan annelerine moral vermek isteyen diğer 3 çocuğu da pazar günü eşleri ve çocuklarıyla birlikte Medine Kaplan'a gitti. Ve acı olay yaşandı. Ailesinden sekiz kişiyi kaybeden Cevdet Kaplan (52) acıların en büyüğünü yaşıyor. Yangın sırasında memleketi Gaziantep'te bulunduğunu dile getiren acılı baba, "Bir işim dolayısıyla Türkiye'ye gitmiştim. Biletimi pazartesi gününe ayarlamıştım. Pazar akşamı yangın haberi geldiğinde perişan oldum. Meğer cenazeler için Almanya'ya gelecekmişim" dedi.

SOLİNGEN HÜZNÜ
Solingen'de ırkçıların gerçekleştirdiği kundaklamayı evinde ailesiyle birlikte hüngür hüngür ağlayarak takip ettiğini anlatan Kaplan, "Yıllar sonra ben de ailemi bir yangında yitirdim. Şayet yangın kundaklama ise bu ölenlerin hesabını kim verecek. Torunlarımın suçu neydi?" dedi.