kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Şubat 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
YARDIM EKİPLERİ ÇARESİZ KALDI Alman hükümeti olay yerine 500 kişilik bir kurtarma ekibi gönderdiklerini açıkladı. Kurtarma ekipleri, yaşananların çok kötü olduğunu, görüntü ve çığlıkları hiçbir zaman unutmayacaklarını söylediler. Alman basınına konuşan ekiplerden bazıları o anı yaşadıktan sonra işi bırakmayı düşünmüşler.

Kundaklama şüphesi artıyor

Cemil ALBAY Sabri ERDOĞAN / LUDWIGSHAFEN
9 Türk'ün öldüğü faciada yabancı düşmanlığının izleri çıktı. Olaydan yaralı olarak kurtulan iki Türk kızı, "Almanca konuşan biri, kapıdaki bebek arabasını tutuşturdu" dedi..
Almanya'da 9 Türk'ün ölümüne neden olan yangında sabotaj ihtimali güçlenmeye başladı. Olayın tanığı iki Türk kızının ifadeleri, basında yer alan haberler ve binanın 1.5 yıl önce de saldırıya uğradığının ortaya çıkması ülkede yabancı düşmanlığına yönelik bir saldırı olduğunu gösteriyor. Yerel makamlar soruşturma için 50 kişilik bir komisyon kurdu. Yanan binanın 100 metre ilerisindeki bir duvarda "Pis Türkler'in kökünü kazıyacağız" yazısı bulundu. Yeşiller Partisi vekili Özcan Mutlu "10 gün önce 'Siz Türkleri toplama kamplarında yakma ve külleri bacadan savurma zamanı geldi' yazılı epostalar aldım. Polise başvurdum" dedi. Sol Parti Federal Meclis üyesi Hakkı Keskin, kundaklama iddialarının ciddiye alınarak araştırılmasını ve yangının sebebinin tümüyle aydınlığa kavuşturulmasını istedi.

DEDEYİ ÇAĞIRDILAR
Yangından yaralı olarak kurtulan iki küçük kız kardeş Bedriye (8) ve Aylin Kaplı (9), tedavi gördükleri hastaneden taburcu edildikten sonra olayı anlattı. Annelerinin isteği üzerine yapılacak doğum günü kutlamasına dedelerini çağırmaya gittiklerini ifade eden çocuklar, binanın girişinde elinde değnek, çakmak ve kibrit bulunan biriyle karşılaştıklarını, bu kişinin değneği yakıp bebek arabasının kenarına attığını kaydetti. Bu sırada "Ev yanacak" diye bağırmaya başladıklarını söyleyen kızlar, çağırdıkları dedelerinin ateşi suyla söndürmeye çalıştığını ama başarılı olamadığını ifade etti. Doğum gününde facia yaşayan Bedriye Kaplı yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kapıda bir adam vardı. Elinde çakmak, değnek ve kâğıtlar vardı. Alman'dı. Üzerine kapıyı kapattık ama o ayağını araya koydu. İçeri girdi. Elindeki kâğıtları tutuşturdu. Bebek arabasının kenarına koydu. Bizi görünce kaçtı. Herkes balkondaydı. Pencereden atladılar. Adamı gördüm. O bizi görünce kaçtı. Kardeşimin saçları yandı. 'Allah'ım, kimse ölmesin burada' diye dua ettim. Teyzem pencereden düşüp öldü. Arkadaşım da öldü." Kardeşi Aylin de gördüğü kişiye Almanca olarak "Burada ne arıyorsun" diye sorduğunda o kişinin kapıyı yüzüne kapatmaya çalıştığını, kendisinin de ayağını kapı aralığına koyduğunu anlattı.

POLİS ARAŞTIRIYOR
Feci olayın yaşandığı binanın, daha önce kundaklanmak istendiği de ortaya çıktı. Ludwigshafen kenti polis sözcüsü, 2 Ağustos 2006 tarihinde kimliği belirsiz kişilerin, binanın altında bulunan lokalin camını kırıp, içeri iki molotof attıklarını, bunun kısa sürede söndürüldüğünü belirtti. Zanlıların hiçbir zaman yakalanamadığını kaydeden sözcü, bu saldırıların yabancı düşmanlığı olduğuna ilişkin hiçbir ipucunun söz konusu olmadığını vurguladı. Yapılan otopsi sonucu ölenlerden sekizinin dumandan zehirlendiği bir kişinin de korkudan camdan atlayarak hayatını kaybettiği tespit edildi.
Haberin fotoğrafları