kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
A. Kadir Demirhan, merhum işadamı Vehbi Koç’un ısrarı ile Beko bayisi olmuş

Siirt Turu

Koç'un 'önce devlet' sözünü unutmadı
SİİRT Sanayici ve Girişimci İşadamları Derneği Başkanı A. Kadir Demirhan, 1994'de özelleştirmeden Siirt'teki alçı fabrikasını almış ancak arızalanan parçalar için üretim sık sık durunca, fabrikasını satmak zorunda kalmış. Şimdi Beko bayiliği yapan Kadir Demirhan, merhum işadamı Vehbi Koç ile sağlığında tanışmış hatta sofrasına konuk olmuş. İlk tanışma 1960'lı yılların sonunda Koç'u Anadol marka otomobili tanıtmak için Siirt'e gelmesinde gerçekleşmiş. Yıllar sonra İstanbul'a terzi babası için kumaş almaya geldiğinde ziyaret ettiği Koç'un, samimi ifadelerinden hoşlanmış olsa gerek evine önce çay içmeye, son yıllarında ise yemeğe davet ettiğini anlatan Demirhan, "Devlet varsa biz varız' sözünü empoze ederdi. Dürüstlükten, devleti savunmaktan taviz vermememi isterdi" diyor.

Mini otelli fabrikada üretim askıya alındı
SANCAK Arat Denim (SAD) tabelası bulunan modern bir fabrikanın kapısında bekçi yok. İçeride işçi de makine gürültüsü de yok. Adeta terk edilmiş bir tesis ile karşı karşıyayız diye düşünürken odaların birinde çalışan birkaç kişi ile karşılaşıyoruz. Hasan Arat ile Siirtli işadamı Ethem Sancak ortaklığı ile 8 milyon dolarlık yatırımla kurulmuş, daha sonra Arat ayrılmış. Pantolon, etek gibi konfeksiyon ürünleri imal edip ihraç eden fabrikada üretim 1 Ocak 2008'de durmuş. 170'i kadın 237 işçi evlerine gönderilmiş. Bin kişiyi istihdam edebilecek kapasitedeki bu fabrikayı diğer konfeksiyon tesislerinden ayıran en önemli özellik ise, 6 odalı, mutfaklı, lobili mini bir oteli barındırması. Yıldızlı oteli bulunmayan Siirt'te biri suit 6 odanın, şirketi ziyaret eden konuklar ile eğitim uzmanlarına tahsis edildiğini öğrendik.

"Enişte Doğu'dan 5 yıl vergi almasın"
MAAŞ ekonomisi ile dönen Siirt'te sanayi yok. 81 sanayi parselinden sadece biri boya fabrikasına tahsis edilmiş, o da kapanmış. Tefeciliğin ciddi boyutlara ulaştığı kentte en büyük sorun işsizlik. Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Fuat Özgür Çalapkulu, eşi Siirtli olan Başbakan Tayyip Erdoğan'dan "enişte" olarak bahsediyor ve işsizliği gidermesini, özellikle vergi konusunda açılım yapmasını beklediklerini söylüyor. Çalapkulu, bölgedeki 17 ilin gelirlere katkısının sadece binde 9 olduğuna işaret edip, "Madem bir katkısı yok, yatırımları çekmek için belli süre hiç vergi alınmasın. Mesela 5 yıl alınmasın. Ayrıcalık istiyoruz" dedi.
Haberin fotoğrafları