kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ekonomi iyi gidiyor, ama cebe giren bir şey yok!

MELTEM ERSOY
Türk halkının % 52'si 2008'de ekonominin iyiye gideceğini düşünürken, "Kişisel gelirim artar" diyenlerin oranı % 28'de kaldı. Tüketimin azalacağı 2008'de işsizliğin azalmayacağına inananların oranı % 57..
Türk halkı, 2008 yılı için genel ekonomiye dair 'iyimser' duruşunu korurken, kendi gelirine ilişkin aynı iyimserliği taşımıyor. Halkın yüzde 52'si bu yıl ekonominin iyiye gideceğini, yüzde 27'si ise aynı kalacağını düşünürken, kişisel gelirinin artacağına inananların oranı ise yüzde 28'de kaldı. Kişisel gelirinin artacağına inananların oranı geçen yıla göre yüzde 6 düştü, aynı kalacağına inananların oranı ise yüzde 4 arttı. Ipsos KMG'nin 26 ilde bin 102 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği "Türkiye 2008, Beklentiler, Tercihler, Beğeniler" araştırmasına göre, Türkiye ekonomisinin iyiye gideceğini düşünenlerin oranı alt gelir grubunda yüzde 56 iken, üst gelir grubunda ise yüzde 45 çıktı. Cinsiyet dağılımına göre incelendiğinde de erkeklerin kadınlara göre hem ekonomik gidişata hem de kendi kişisel gelirine dair daha iyimser oldukları dikkat çekti.

ENFLASYON DÜŞER Mİ?
2007 yılında hedefin oldukça üzerine çıkarak endişe yaratan enflasyonun düşeceğine inananların oranında da bu yıl yüzde 4'lük azalma yaşandı. Araştırmaya göre, enflasyonun düşeceğini düşünenlerin oranı yüzde 19'dan yüzde 15'e indi. Çözülemeyen bir diğer ekonomik sıkıntı olan işsizlik ile ilgili de olumsuz bakış sürdü. Halkın yüzde 41'i işsizliğin azalacağına inanırken, azalmayacağına inananların oranı da yüzde 57 oldu. İşsizliğin düşeceğine inananların oranının alt gelir grubunda yüzde 47 iken, üst gelir grubunda yüzde 33'te kalması da dikkat çekti. 2007 yılı değerlendirmesinde canlı bir yıl ve yüksek tüketim potansiyelini öngören Türk halkı, 2008'de biraz daha tedirgin olacak. Buna göre, sağlık sigortası hariç tüm incelenen ürün ve hizmetler için tüketim eğiliminin düştüğü görülecek. Otomobilden cep telefonuna; bilgisayardan konuta kadar birçok alanda tüketiciler daha az harcamaya niyetli olacaklar.

"2008'E 'ENDİŞELİ' GİRDİK"
2008'den genel beklentiler kendi içinde olumlu özellikler taşımaya devam etse de, bir önceki yıla göre hafif de olsa bir geriye gidiş endişesi var. Her ne kadar yüzde 58 gibi yüksek bir oran Türkiye'nin genel durumunun iyiye gideceğini düşünse de, kendi kişisel durumlarının daha iyi olacağını düşünenlerin oranında önemli bir azalma göze çarptı. 2007'ye girerken daha iyi durumda olacağını düşünenlerin oranı yüzde 47 iken, 2008 için bu beklenti yüzde 37'ye düştü.