kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yalçın Sabancı

Sabancı 8 yılda Porsche'sine kavuşabildi

HACER GEMİCİ
Yalçın Sabancı'nın 1997'de aldığı Porsche, 47 km.'de arızalandı. Sabancı 3 yıl aracın yenilenmesi için uğraştı. Açtığı dava 5 yıl sürdü. Yargıtay son noktayı koydu ve araç değiştirildi..
Sabancı Ailesi'nin armatörü olarak bilinen Yalçın Sabancı, 1997 yılında aldığı Porsche arabasının, 15 gün sonra V kayışının kopması ile başlayan mağduriyetini tam 8 yıl sonra giderebildi. 2001 yılına kadar aracı sürekli aynı arızadan servise giden Yalçın Sabancı, konuyu yargıya taşıdı ve yaklaşık 1.5 yıl önce Yargıtay'ın da onayı ile 'lüks otomobilini' yeniledi. Yalçın Sabancı örneği de Türkiye'de tüketicilerin hakkını ararken soyadı Sabancı da olsa ne kadar zorlu bir süreçten geçtiğini ortaya koydu. 1997 yılında Doğuş Otomotiv'den Porsche 911 turbo model lüks otomobil alan ve bunun karşılığında yaklaşık 200 bin dolar ödeyen Yalçın Sabancı'nın o tarihten başlayan hukuk mücadelesi şöyle gelişti:

DAVA 2001'DE AÇILDI
*
Yalçın Sabancı, Doğuş Otomotiv'den 1997 model Porsche otomobil aldı. Trafiğe çıktıktan 15 gün sonra, henüz 47 kilometrede iken aracın V kayışı koptu. Araç servise gitti ve arıza giderildi. Ancak araç 1998 yılının dokuzuncu ayında, 1999 yılının yedinci, onuncu ve onbirinci ayında, 2000 yılının beşinci ayında ve en son 2001 yılının birinci ayında aynı arızadan servise girip çıktı.

50 BİN EURO ÖDEDİ
*
Aynı arızanın tekrarlaması ve satan şirketin hatayı kabul etmemesi üzerine Yalçın Sabancı, Çoşar Hukuk Bürosu'na giderek olayı yargıya götürme kararı aldı. 2001 yılında söz konusu aracın ayıplı mal olarak kabul edilmesi istemiyle İstanbul 1. Tüketici Mahkemesi'ne dava açıldı.

* Bilirkişi raporları alındı. Mahkeme aracın sıfır kilometre aynı nitelikte yenisi ile değiştirilmesine karar verdi. Ancak davalı taraf Yargıtay'a itiraz etti. Süreç yine uzadı. 2005 yılı baharında Yargıtay'dan çıkan kararda aracın değiştirilmesi gerektiği kabul edildi. Fakat 2005 yılına gelindiğinden 1997 model sıfır kilometrede aracın bulunması mümkün olmadı.

* Yalçın Sabancı üzerine 50 bin Euro vererek yeni Porsche'sine kavuştu.