kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Tatil sanal olmasın

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.01.2008
* Tatilde en büyük sorun, çocukların tüm zamanlarını bilgisayar başında geçirmeleri. Buna nasıl bir çizgi çekilmeli?
Gerekiyorsa bilgisayarın üzerine saat limiti konulmalı ve evde bir kişi, çocuğu buna göre yönlendirmeli. İlkokul çağındaki çocuklar bir saatten fazla bilgisayar başında kalmasın. Lisedeki çocuk da 2-3 saat kalsın ama sanal bir dünyada, tamamen sanal bir tatil yaşamasın. Aile, kararı çocuğa bırakmamalıdır ama çocukların bilgisayar heveslerine ne kadar karşı koyabilirler bilmiyorum. Ben ebeveynlere, bilgisayar almamalarını öneriyorum.

* Çocuklar tatil programlarını kendileri mi yapmalı?
10 yaşındaki çok olgun bir çocuk tatil programını kendisi yapabilir, neler istediğini söyler. Ama 15 yaşında hiç olgun olmayan bir çocuk böyle bir şey yapamayabilir. Yapmaması da iyi olur. Çocuk sadece internet sitelerinde gezmek de isteyebilir. Ailelerin her zaman bir sınır ve yönlendirmesi olmalıdır. Çocukların 14-15 yaşından sonra, kendi tatil programları hakkında plan yapmalarına izin verilmelidir.

* Çocukların tatilde kaçta yatıp kalkacakları önceden belirlenmeli mi, yoksa çocukların isteklerine göre mi şekillenmeli?
Adı üstünde tatil. Nasıl siz pazar günü hiçbir şey yapmadan evde oturmak istiyorsanız çocuklar da tatilde yeni angajmanlara girmek istemeyebilir. Bunu anlayışla karşılamak lazım. Çocuklar tatilde sabahın köründe kalkmasın. Ama öğlen bire kadar da uyumasın. Ailenin bir düzeni olmalı. Çocuğa önceden, 'Yarın ne yapmak istiyorsun?' diye sorularak, onu yönlendirecek bir sistem oluşturulmalıdır.