kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kırık karnede iyi bir tatili hak ediyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
28.01.2008
15 günlük sömestr tatili başladı. Psikolog İnci Vural aileleri uyardı: Tatil planlarınızı çocuğun karne notlarına göre yapmayın. Başarısız çocuk da tatili hak eder!..
Klinik doktorlarından Klinik Psikolog-Pedagog İnci Vural yarıyıl tatilinin nasıl en verimli şekilde geçirilebileceğine dair sorularımızı yanıtladı:

* Ebeveynler yarıyıl tatilinin nasıl geçirileceğini planlarken nelere dikkat etmeli? Plan yaparken, çocuğun karne notları dikkate alınmalı mı?
Notları zayıf olsa annebabası ile oyun oynamak ve gezmek her çocuğun hakkıdır. Bunlar şarta bağlanmamalıdır. Nasıl ki, küçük bir çocuğu yemekten mahrum ederek cezalandıramazsanız, okul çocuğunu da kendinizden mahrum ederek cezalandırmayın. Ama eğer notları iyi değilse, zayıf getirmezse almak için söz verdiğiniz bisikleti almayabilirsiniz. Bazı anne-babaların düştüğü, ödülü önceden verme tuzağına siz düşmeyin. Yani çocuğunuza, "Hadi ben sana bisikletini şimdiden alayım. Ama söz ver ikinci dönem zayıf getirmeyeceksin" demeyin. Sadece notlara odaklanmamanızda da fayda var. Çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini onunla konuşarak anlamaya çalışmak da çok yararlı olacaktır.

CEZAYI ABARTMAYIN!
* Okulda başarılı olan bir çocuğun tatil programıyla, başarısız olanınki aynı mı olmalı?
Sonuçta bu bir tatil. Aslında başarısız bir çocuk da tatil yapmayı hak eder. Başarısız olmasına karşın o, yıl boyunca çabalıyor. 'Senin zayıfın var, 5 misli fazla çalışacaksın' diye bir anlayış, aşırıya kaçan bir ceza olur.

* Okulda başarısız bir çocuğun sorunu tembellik midir, yoksa algılama ile ilgili bir problemi olabilir mi?
Çocuğun tembellik gibi görünen sorunu bir algılama ve öğrenme güçlüğü de olabilir. Birincil olan öğrenme problemi olabilir ama çocuk yapamadığını, başaramadığını gördükçe dersleri tamamen bırakıp uğraşmayabilir. Bu da dışarıdan tembellik gibi gözükür. Böyle bir endişeniz varsa, çocuğunuzun durumunu siz ayırt edemeyebilirsiniz. Bunun için bir uzmandan yardım alın.

* Tatil süresince ailelerin çocuklarına ders çalıştırması doğru mudur?
Derslerinden kopmaması için çocuğun belli oranda mesela günde yarım saat ders çalışması doğru olur. Çocuk kendi çalışabiliyorsa bırakın çalışsın, siz sonra denetleyin. Gerekiyorsa tatil süresince kendinizi öğretmenin yerine koyup, ona ders çalıştırabilirsiniz.

İSTEKLERİNE SAYGI DUYUN
* Çocuklar yarıyıl tatili boyunca tüm zamanlarını aileleriyle birlikte mi geçirmelidir?
Çocuklar arkadaşlarıyla da program yapabilir. Tatil diye, 24 saat tüm ailenin birlikte olması gerekmiyor. Kamplar çocuklar için iyi bir tecrübe oluyor. Bazı çocuklar hiçbir şey yapmak istemiyorlar. Onlara da saygı göstermek gerekli. Çocuğun ne istediği önemli. Hiçbir şey yapmak istemeyen bir çocuğu zorlamak gereksiz.

* Çalışan ailelerin çocuklarının, sömestr tatilini aile büyükleri ile birlikte geçirmelerini tavsiye eder misiniz?
Çocuğun annesi ya da babası çalışıyorsa, tatilin bir kısmını anneanne ya da babaannesiyle geçirebilir. Çocuk eğer onları seviyorsa, onlarla birlikte olabilir. 10 yaşından büyük bir çocuk, tanıyıp sevdiği bir ortamda ailesinden ayrı 10 gün kalabilir. Önceki yaşlarda ailesine daha bağlıdır.
Haberin fotoğrafları