kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Bu adam' sözüne 15 ay hapis cezası

Nergis DEMİRKAYA - Ali EYCE
Prof. Yayla, Atatürk'ten "bu adam" diye söz ettiği gerekçesiyle 15 ay hapis cezası aldı. Ceza ertelendi ama Yayla'ya psikolojik denetim uygulanacak..
AK Parti İzmir İl Gençlik Teşkilatı'nca düzenlenen panelde, "Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder" ve "İleride artık bizlere 'neden her yerde aynı adamın (Atatürk) heykelleri, fotoğrafları var?' diye soracaklar" sözleri nedeniyle Atatürk'e hakaret etmekle suçlanan Yayla'ya verilen cezalar bitmedi. Bir yıl 3 ay hapse mahkum edilen Yayla'nın cezası 2 yıl ertelendi. Yayla, bu süre içinde benzer açıklamalar yaparsa cezasını katlamalı çekecek. Yeni infaz kanunu ile kurulan Denetim Serbestlik Şube Müdürlüğü'nün görevlendereceği bir memur, Yayla'la periyodik olarak görüşüp 'psikolojik destek' verecek. İngiltere'de bulunan Yayla, Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında bir uzman tarafından iki yıl denetim altında tutulacak olmasına, "O zaman hükümetin buraya iki kişi göndermesi gerekiyor. Biri rapor tutacak, biri de beni rehabilite edecek" diye tepki gösterdi.

İYİ HAL İNDİRİMİ
Konuşmasında, Atatürk'ten "bu adam" diye bahsettiği gerekçesiyle Yayla hakkında Atatürk'e hakaret etmekten dava açılmış, Gazi Üniversitesi'nde verdiği derslerden de el çektirilerek soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturmada Yayla'nın derslerine devam etmesi kararı çıktı, ancak sözleri nedeniyle, kınama cezasına çarptırıldı. İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada ise, "Fikirleri çürütülene kadar savunmaya devam edeceğim" diyen Yayla, önce, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etmek suçundan bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, suçun kamuya açık yerde işlenmesi nedeniyle cezayı yarı oranında artırarak bir yıl 6 aya çıkardı. İyi hali nedeniyle cezada indirim yapıldı ve bir yıl 3 ay hapse indirildi.