kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Sürpriz yatırımcılar geliyor

Geçen yıl, 240'ı yerli 283'ü yabancı 523 yatırımcıyla bire bir görüşme yapan Alparslan Korkmaz ve ekibi Kuzey Amerika, Avrupa'nın tamamına, Rusya, İsrail, Körfez ülkeleri, Çin, Hindistan, Japonya ve Kore'ye giderek 9 ana alanda Türkiye'deki yatırım fırsatlarını anlattı.
Ekip şu anda "tedarikçi zinciri" analizi yapıyor. Örneğin, ana gelişme eksenlerinden biri otomotiv. Otomotiv üretiminde hangi katmanlar eksik, neler ithal ediliyor? Bütün bunlar belirleniyor. İlk tespit, "Türkiye'de yassı çelik üretimi yetersiz."
Korkmaz, "Bu alanda 1 milyar dolar yatırım yapıp, bin kişi istihdam edecek bir yatırımcıyı Türkiye'ye gelmeye ikna ettik. Bu karar, cari açığın 1 milyar dolar azalması, bin ilave kişinin iş bulması demek" iddiasında.
Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon Türkiye için bir başka gelişim ekseni. Tanıtım faaliyyetleri sonrasında Northel 15 ülkeyi tek tek inceledi. IT merkezini Türkiye'de kuruyor. 800 mühendise iş yaratılıyor. Korkmaz, yatırımcılara, "Sen bürokratik işlemleri unut. Türkiye'ye ve Türkiye'den sıçrayabileceğin ülkelere odaklan" mesajı verebilecek yetkileri kullanabiliyor. Bu sayede bir Doğu Avrupa ülkesine gitmeyi kararlaştıran Magna International'i Türkiye'ye çekebiliyor.
Biyoteknoloji bir başka gelişim ekseni olarak görülüyor. Örneğin, İtalya'nın en büyük biyoteknoloji şirketlerinden biri Türkiye'de fason üretim yaptırıyor. Korkmaz, anında devreye giriyor. Onları Türkiye'de yatırıma ikna etmeye çalışıyor. Sonra ekliyor... "Hindistan'ın en büyük 10 ilaç firmasıyla görüştük. Bu firmalar bir süre önce jenerik ilaç üretiyordu. Şimdi moleküller üzerinde çalışıp ilaç geliştirdiler. O firmalardan ikisi Türkiye'ye gelmeyi düşünüyor."
Bir de yakında, küresel ölçekte "Girişim Sermayesi" sahipleri gelecek. Projesi olan yetişmiş işgücüne fon teminine katkı sağlanacak.