kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ocak 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Baykal'a göre türban değil laiklik tartışılıyor

Erhan ÖZTÜRK SABAH
Baykal, hükümetin anayasa değişikliği ile laiklik ilkesinin köküne kibrit suyu ektiğini belirterek "Dürüst olun, 'Laikliğin günü doldu' deyin, bitsin" dedi..
Partisinin İstanbul İl Teşkilatını'nın 32. Olağan Kongresi'ne katılan CHP lideri Deniz Baykal, "Tartışılan konu Türban değil, 'Türkiye Cumhuriyeti'nde laiklik anlayışı devam edecek midir, etmeyecek midir' konusudur" dedi. 22 Temmuz'dan sonra İstanbul İl Başkanlığı'na atanan Gürsel Tekin'in, oy kullanan 475 delegenin 433'ünün oyuyla yeniden il başkanlığına seçildiği kongrede, "Başbakan Baykal", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganlarıyla karşılanan Baykal kürsüde 1.5 saat kaldı. Türkiye'nin laik bir devlet düzeni içinde yaşamayı başaran müslüman bir ülke olarak dünyaya model oluşturduğuna dikkat çeken Baykal, "Türkiye'yi bugünkü noktasına getiren ana unsur; hiç bir inanç, mezhep, din, etnik kimlik ayrımı yapmadan bütün insanlarını eşit vatandaş sayan Cumhuriyet anlayışıdır" dedi. Baykal, şu uyarıları yaptı:

'DÜRÜST OLUN, İTİRAF EDİN'

*
Günümüzde yaşanan tartışmaları sakın ha, sıradan somut bir konu ilgili bir tartışma olarak algılamayın. Tartışılan konu Türban değildir, tartıştığımız Türkiye Cumhuriyeti'nde laiklik anlayışı var olmaya devam edecek midir, etmeyecek midir? Konu budur.

* Birileri artık kendilerini yeterince güçlenmiş, palazlanmış, istediklerini yapabilir hale geldiklerini düşünüyor olmalılar. Zamanı geldi diyorlar.

* Hem laikliği anayasanın değiştirilemez bir parçası olarak koruyacaksınız hem de onun içinden laikliğin köküne kibrit suyu ekecek bir düzenlemeyi anayasa ve laikliğin arkasından dolanarak milletin gözünü boyayacaksınız. Açık ve dürüst olun, 'laikliğin günü doldu' deyin ve çıkın gösterin bu cesareti.

* Biz diyorduk ki, bunu bir Anayasa düzenlemesi olarak ele aldığınız zaman bilmelisiniz ki; o hiçbir şekilde yüksek öğrenim düzeyiyle sınırlı tutulamaz. Lisede okuyan öğrenci dini inancı gereği 'madem ki Anayasa'da serbest, ben de üniversitedeki kızlar gibi giyineceğim' dediği zaman ne diyeceksin?