kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ankara'nın "Jaws"ları geldi

Yeni Haber
Türkiye'nin en büyük kapalı sistem köpekbalığı, Avrupanın ise en büyük 5. resif akvaryumu, yarın ''Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi''nde Ankaralıların beğenisine sunulacak...
Alışveriş merkezine kurulan iki dev akvaryum, dondurucu soğukların yaşandığı şu günlerde Ankaralılara bir anlamda kış ortasında erken bahar ve deniz keyfi yaşatacak. Panora'ya alışveriş için giden Ankaralılar bu iki akvaryum sayesinde kendilerini bir anda yazın kavurucu sıcaklarında hissedecekler.

Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren ''Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi'' Proje Koordinatörü Salih Bezci, her biri 7 x 4 metre ebadında ve 1.8 metre eninde olan akvaryumlar için toplam 2 milyon dolar harcandığını bildirdi. Söz konusu akvaryumların ABD'de imal edilerek, tek parça halinde Türkiye'ye getirildiğini belirten Bezci, söz konusu akvaryumların yapımında 12 santimetre kalınlığında, kurşungeçirmez akrilik kullanıldığını bildirdi.

Akvaryumların her birinin 75 ton su kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Bezci, bunun için Türkiye'nin en temiz suyuna sahip Saros Körfezi'nden 8 tanker ile deniz suyu getirdiklerini bildirdi. Bezci, tankerle gerilen 150 ton suyun bir hortum aracılığı ile akvaryumlara aktarıldığını anlattı.

Balıklar yerleştirilmeden önce akvaryumda tatlı su ile toksik arıtımı yapıldığını, tatlı su boşaltıldıktan sonra Saros'dan getirilen suyun akvaryumlara alındığını ifade eden Bezci, suyun temizliğinin ise 44 motorluk bir arıtma sistemi ile sağlandığını bildirdi. Bezci, suyun ısısının da Panora'nın çatısına kurulan bir sistemle kontrol edildiğini bildirdi.

BOYLARI, İKİ YILA KADAR 1,5 METREYİ GEÇECEK

Akvaryumda 4 adet köpekbalığının yaşacağını kaydeden Bezci, köpekbalıklarının sayısının strese girmemeleri için akvaryumun büyüklüğüne göre belirlendiğini anlattı. Singapur'dan ithal edilen köpekbalıklarının her birinin 4 bin dolar mal olduğunu, 4 köpekbalığı için toplam 16 bin dolar ödendiğini belirten Bezci, köpekbalıklarının sayısının da akvaryumun büyüklüğüne göre belirlendiğini kaydetti.

Köpekbalıklarını seçerken, akvaryumda yaşamaya en uygun ve aynı zamanda görünüş açısından en gösterişli tür olan siyah köpekbalıklarını tercih ettiklerini kaydeden Bezci, ''Köpekbalıkları yaşadıkları ortam nispetinde büyüyebiliyor. Halen bebek sayabileceğimiz yavru köpek balıklarının boyu 50 cm civarında. Ortalama 10 yıl yaşaması beklenen köpekbalıklarının büyüklüklerinin iki yıl içinde 1,5 metreye ulaşmasını bekliyoruz'' dedi.

Köpekbalığı akvaryumunun, Türkiye'deki en büyük kapalı sistem akvaryumu olduğuna dikkat çeken Bezci, diğer deniz canlılarının bulunduğu resif akvaryumunun ise büyüklük açısından avrupanın 5. büyük akvaryumu olduğunu bildirdi.

Akvaryumdaki köpek balıklarıyla ilgili AA muhabirine bilgi veren akvaryum sorumlusu Kortan Arca da, köpekbalıklarının yaklaşık 1 hafta önce getirilerek akvaryuma alındıklarını bildirdi.Balıkların akvaryuma kademeli olarak yerleştirildiğini anlatan Arca, her iki akvaryumda mercan ve çeşitli balıktürlerinden toplam 500 çeşit deniz canlısı yer alacağını kaydetti.

Arca'nın verdiği bilgiye göre, büyük balıkların küçük balıkları yemesini önlemek amacıyla, öncelikle küçük balıkların akvaryuma yerleştirilerek yuvalarını bulmaları beklendi. Daha sonra büyük balıklar akvaryuma alındı. Köpek balıkları ise en son olarak akvaryuma konulurken, akvaryumlara yerleştirilmeleri sürecinde balıklar, herhangi bir sağlık problemi ve bakteri riskine karşı karantina altında tutuldu.

SMS'Lİ UYARI SİSTEMİ

Ayrıca balıkların sağlıklı bir ortamda yaşamalarının sağlanması açısından, sudaki değişimlerin kontrolü ve ölçümü, kurulan bilgisayar sistemi ile sağlanıyor. Bu, aynı zamanda bir erken uyarı sistemini içeriyor.

Suda balıkların sağlıklarını doğrudan etkileyebilecek kimyasal bir değişimin söz konusu olması halinde ise ilgililer, cep telefonlarına otomatik olarak gelen SMS aracılığıyla haberdar ediliyor. Böylece günün hangi saatinde olursa olsun, duruma anında müdahale etme şansı sağlanıyor. Bu erken uyarı sistemi bilgisayar bağlantılı çalışıyor.

Her iki akvaryum toplam 13 bin voltla aydınlatılırken, her gün akvaryumdaki suyla ilgili 10 ayrı test uygulanıyor. Akvaryumlardaki dekorlar ise doğadaki tüm renklerden oluşan gerçek mercan ve gerçek mercanlardan alınan kalıplardan oluşturuldu. Tek bir akvaryumun dekorunda 10 tonluk yaşayan kaya kullanıldı.

BÜYÜK BALIK, KÜÇÜK BALIĞI YUTAR


Köpekbalıkları, bakıcısı tarafından birer gün arayla ve hep aynı saatte beslenirken, beslenmeleri için her bir köpekbalığına günde yaklaşık 60-70 gram kolyos veya kalamar veriliyor. Dekorun korunması ve balıklara zarar gelmemesi amacıyla akvaryuma tüple dalınmazken, balık adam kıyafeti ve bir kompresörün bastığı hava yardımıyla akvaryuma giriliyor. Yaklaşık yarım saatlik besleme işlemi boyunca, balıkları korkutmamak için sakin ve yavaş hareket edilmesi gerekiyor. Köpekbalıklarına yiyecekleri, gerektiğinde canlı olarak da verilebiliyor. Köpekbalıklarının aynı zamanda, akvaryumda zayıf buldukları balıkları avlaması da söz konusu.