kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yıldız sönerken Sadi ışığı gördü

Ali BALCI-Pervin METİN-Mustafa KAYA SABAH
Menenjit nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen Yıldız Alçı 3 hafta kaldığı yaşam destek ünitesinde bir erkek bebek dünyaya getirdi. Bebeğe Sadi Rıza adı verildi..
Beyin ölümü gerçekleşen ve hamile olduğu için yaşam destek ünitesine bağlanan Yıldız Alçı'nın bebeği, 21 gün sonra annenin yaşam belirtilerinin azalmaya başlaması üzerine sezaryenle dünyaya getirildi. 27 haftalık olarak doğan ve sadece 750 gram olan bebeğe Sadi Rıza ismi verildi. Ameliyat sonrasında yaşam ünitesinden çıkarılan annenin organları baba Erdinç Ceyhan'ın onayı ile bağışlandı. Türkiye'de ilk kez beyin ölümü gerçekleşen bir hasta destek ünitesinde yaşatılarak doğum yaptırılırken, bu vaka dünyada 14. olarak tıp literatürüne girdi. 6 aylık hamile olan Yıldız Alçı (26), baş ağrısı şikâyetiyle gittiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde menenjit teşhisi konulduktan sonra komaya girmiş ve beyin ölümü gerçekleşmişti. Bebeğin kurtarılması için 3 Ocak'ta hastanenin yaşam destek ünitesine bağlanan Alçı'nın durumu giderek kötüleşti. Dün saat 17.15 sıralarında anne Alçı'nın tansiyonunun düşmesi üzerine, doktorlar doğumunun yapılmasına karar verdi.

750 GRAM DOĞDU
Üç hafta boyunca destek ünitesine bağlı olarak yaşatılan Yıldız Alçı hayata veda ederken, nur topu gibi bir erkek bebek dünyaya getirdi. 27 haftalık ve sadece 750 gram olan bebek Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'ne alındı. Anne karnında organlarının tam olarak gelişmediği, ancak bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Bebeğe hastanenin Prof. Dr. Sadi Sun ile Prof. Dr. Rıza Madazlı'nın isimlerinden oluşan Sadi Rıza adı verildi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Yanardağ yaptığı açıklamada "Yıldız Alçı'nın genel sağlık durumunun kötüye gitmesi sebebiyle sezaryenle doğum yaptırıldı. Bebeğin şuanki sağlık durumu iyi görünüyor, ancak bu tür vakalarda risk her zaman vardır. Ama biz yoğun bakım ünitemize güveniyoruz. Bebeğimizi sağlıklı bir şekilde evine göndereceğiz" dedi.
Haberin fotoğrafları