kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Krizin etkisinden korunmak için yemeklerinizi evde yiyin!'

Amerikan ekonomisindeki durgunluk beklentisinin tüm dünyada yarattığı çalkantı yankı uyandırdı. Gazeteler, halka önlem almaları için önerilerde bulundu..
İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, ekonomik durgunluk ihtimalini önlemeye çalışan Fed Başkanı Ben Bernanke'nin 0.75 puanlık faiz indirimiyle en büyük kartı oynadığını kanaatinde. Financial Times gazetesi de "Son 60 yılın en kötü krizi" başlığıyla gelişmeleri borsa spekülatörü olarak ünlenen George Soros'un kaleminden değerlendirdi.

CEPLERE DE SİGORTA
Soros'a göre "Küresel ekonominin kesintiye uğraması ve ekonomik durgunluğun küresel bir boyut alması an meselesi". Times gazetesi, ekonomik çalkantı ortamında halka ve küçük yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Gazete okurlarına şunları aktardı: Gereksiz harcamaları azaltın. Kredi kartları ve kredilerde en düşük faizli olanı tercih edin. Cep telefonunuzu sigortalatacaksanız, ya da seyahatlere çıkmadan önce sigorta satın alacaksanız, bunlar için iki kere para ödemediğinizden emin olun. Gereksiz sigorta poliçelerini iptal edin. Emekliliğe yaklaşanlar emekli maaşlarını hemen almayıp, gerekirse birkaç ay daha çalışmaya devam etsin. Dışarıda içilen kahvelere veda edin ve öğle yemeklerinizi işyerinde satın almak yerine, evde kendiniz hazırlayın. Tasarruflarınızın bir bölümünü acil durumlar için vadesiz hesaba aktarın. Mevcut işinizi korumaya çalışın. İşyerinde hevesli davranın ve cuma günleri grip tatili yapmaya son verin.

KAÇAMAKLARA PAYDOS
Alman basını ise Fed'in faiz indirimiyle, piyasalardaki büyük aktörleri korumayı hedeflediği görüşünde. Ülkenin önde gelen iktisat gazetelerinden Handelsblatt da şu yorumda bulunuyor: "Paniğe kapılanlar arasına Fed de katıldı. Ani bir kararla faiz indirimine gidilmesi, ekonomik açıdan fark etmez. Ama psikolojik etkisi çok kötü olacaktır."