kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Lami cimi yok bu işin, Merkez Bankası İstanbul'a taşınacak'

ANKARA
Küresel dalgalanma konusunda, "Paniğe gerek yok" diyen Maliye Bakanı Unakıtan, Merkez'in İstanbul'a taşınacağını bir kez daha söyledi ve ekledi: SPK ve BDDK da.....
İLİŞKİLİ HABERLER
'Lami cimi yok bu işin, Merkez Bankası İstanbul'a taşınacak'
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ABD kaynaklı küresel dalgalanma konusunda, "Paniğe kapılmaya gerek yok, gelişmeleri dikkatle izliyoruz" dedi. Özel sektörü dövizle borçlanmaması için uyaran Unakıtan, "Paniğe kapılmamak, 'herkes rahat olsun, yatsın' manasında değil. Dolar, Euro geliri olmayan dövizle borçlanmasın. Biz kimsenin ayak değneği değiliz" dedi. Unakıtan, şu mesajları verdi:

* PROAKTİF FAİZ KARARI: ABD Merkez Bankası ara kararla proaktif davranıp faiz indirdi. Bizim Merkez Bankamızın da gerektiğinde böyle şeyler yapabileceğine inanıyoruz. Bizim Merkez Bankası konuştuğu zaman dikkat ediliyor tabii ama Bernanke (FED Başkanı) konuşunca herkes çok dikkat ediyor. Faiz indirimlerinin devam edeceği tahmin edilmekte.

* TÜRKİYE DE ETKİLENDİ: Dalgalanmadan Türkiye de etkilendi. Ancak en az etki ile çıkarak korunaklı olduğunu gösterdi. Türkiye dış şokları kaldırabilecek durumda. Yabancıların ilgisi devam ediyor.

* MERKEZ BANKASI TAŞINACAK: Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıyacağız. Lamı cimi yok bu işin. BDDK ve SPK da taşınacak. Tartışma sistem boyutuna vardı.

* LEASİNG'DE KDV İNDİRİMİ: Leasing sektöründeki vergi düzenlemesiyle ayrıcalık kaldırıldı. Bazı makinelerin KDV'lerinde indirim öngören çalışmaya yöneldik. Öncelik tarım makinelerine... Küçük işletmeler desteklenecek.

* VERGİ AFFI YOK: Sakın ha vergi affı olacak diye bazı yanlış hareketlere girilmesin. Vergi affı yok, bu böyle bilinsin.

* CARİ AÇIK SORUN DEĞİL: Cari açıktan dolayı biz bir sıkıntıya girmeyiz. Çünkü özelleştirmeler var. Hiç paniğe kapılmanın alemi yok. Bazı tedbirler üzerinde çalışılıyor. Türkiye'de uygun koşulları taşıyan aramalı üretimi yapıldığında, cari açık sorunu büyük ölçüde ortadan kalkacak.