kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Toptan'dan yargıya: Siz Meclis değilsiniz

TBMM Başkanı Toptan, Yargıtay ve Danıştay başkanlarının türbanla ilgili açıklamalarını eleştirdi: TBMM tarafından kullanılan yasama yetkisi mutlaktır. Bu yetkiyi engelleyecek hiçbir güç yoktur"..
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın türban çıkışı ve MHP'nin önerisinin ardından sert eleştirilerde bulunan Danıştay ve Yargıtay Başsavcılığı'na TBMM Başkanı Köksal Toptan'dan yanıt geldi. Meclis içtüzüğünde yapılmasını istediği değişiklikleri açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Toptan, türban tartışmalarıyla ilgili sorular üzerine hiçbir kişi ya da kurumun kendisini TBMM'nin yerine koymaya hakkı olmadığını söyledi ve ve hâkimlerin kararlarıyla konuşacağını vurguladı.

"YASAMA YETKİSİ TBMM'DE"
Başbakan Erdoğan gibi "ihsas-ı rey" eleştirisinde bulunan Toptan "Yargının ilerde önüne gelebilecek muhtemel ihtilaflar konusunda ihsas- ı rey olarak yorumlanabilecek davranışlardan özenle kaçınması gerekir" dedi. Toptan, uyarılarını, "Millet adına TBMM tarafından kullanılan yasama yetkisi mutlaktır. Bu yetkiyi kısıtlayabilecek, kullanımını engelleyebilecek, bölecek veya gölgeleyebilecek hiçbir güç yoktur" sözleriyle sürdürdü. Yargı ve yürütme arasındaki güçler ayrılığını tanımlayan Toptan, "Erkler ayrılığı, bu üç kuvvetin uyumlu çalışmasını, belli şartlar dışında birbirine müdahale etmemesini, üstünlük taşımamasını gerektirir" dedi.

"ÖNERİ GELİRSE İNCELERİM"
TBMM'nin konumunun önemini vurgulayan Toptan, şöyle devam etti: "TBMM, Anayasa ve içtüzük kurallarına göre yasa yapar. Konumu, sosyal, ekonomik, siyasal gücü ve durumu; düşünce ve ideolojisi ne olursa olsun herkes buna uyar, TBMM tarafından kullanılan yasama yetkisi mutlaktır. Bu yetkiyi kısıtlayabilecek, kullanımını engelleyebilecek, bölecek veya gölgeleyebilecek hiçbir güç yoktur." Toptan türban konusunda herhangi bir öneri gelmesi durumunda ise Anayasa'nın değiştirilemeyen ilkelerine uygunluğunu inceleyeceğini açıkladı. ANKARA