kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye, 1.5 milyar $'lık yatırımla ABD'ye Mısır üzerinden açılacak

Duygu GÜVENÇ - KAHİRE
Mısır'da 2 milyon metrekarelik alanda kurulacak Türk sanayi bölgesinin temeli dün atıldı. İlk harcını Cumhurbaşkanı Gül'ün koyduğu ve 1.5 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı 6 Ekim Sanayi Şehri, Türk tekstilinin ABD ve Afrika'ya açılmasını sağlayacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye, 1.5 milyar $'lık yatırımla ABD'ye Mısır üzerinden açılacak
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır'ın 6 Ekim Sanayi Şehri'nde 2 milyon metrekareye yayılacak Türk sanayi bölgesinin temelini dün attı. Gül, Mısır geleneklerine göre törende ilk tuğlayı palayla sıvayarak yerleştirirken yaklaşık 25 bin kişiye istihdam sağlayacak ve 1.5 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı Polaris Uluslararası Endüstri Parkı'nın "kazan kazan" ilkesinin devamı olacağını söyledi. İki yıl içinde tamamlanacak olan Uluslararası Endüstri Parkı'nda 25'ten fazla Türk fabrikasının kurulması bekleniyor. Türk Sanayi Bölgesi'nin tamamlanmasının ardından da Türk malları başta ABD olmak üzere tüm dünyaya serbestçe ulaşabilecek. Bölgede hedef hem tekstil ürünlerini üretmek hem de Türkiye'deki tekstil ürünlerini buradan ABD ve Afrika'ya ulaştırmak. 6 Ekim Bölgesi'ndeki Türk Sanayi Bölgesi'nin açılış törenine eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte katılan Abdullah Gül, Türkiye'yi Mısır'a örnek gösterdi. Türkiye'nin son yıllarda güçlü bir ekonomik program uyguladığını ve bunun gerektirdiği reformları da gerçekleştirdiğini anlatan Gül şöyle konuştu:

'RÜYAMIZ GERÇEKLEŞİYOR'
"Türkiye bunu yaptı. Sadece Türk sermayesi değil, yabancı sermaye de geldi, yatırım yaptı. Bunun sonucunda göreceksiniz ki Mısır da çok güçlü ekonomik reform gerçekleştirecek." Gül ekonomik yakınlaşmanın siyasi yakın laşmaya da ivme kazandıracağını belirtirken Mısır Sanayi Bakanı Raşid, Türkiye'ye her türlü kolaylığı sağlama sözü verdi. Raşid, "Bugün bir rüyamız gerçekleşiyor" derken, projeye ilk adımı atan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise adının yazılı olduğu bölgeyi göremedi. Törene ayrıca Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın eşi Ahsen Unakıtan ile Raşid'in eşi de katıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da iki ülkenin enerjilerini birleştirerek, "sinerji" oluştuğuna işaret etti. Unakıtan, "Burası Afrika'ya açılan bir kapı. Nüfusu 80 milyon. ABD ile nitelikli sanayi bölgesi anlaşması var. İsrail ile özel anlaşması var. 70 milyonluk Türkiye ile 80 milyonluk Mısır'ın gücünün birleşmesinden doğacak enerjiyi bir düşünün" dedi.