kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Bor ve şekerin üretim aşamaları birbirine benzer, boru biz üretelim'

Hazal ATEŞ - ANKARA
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bor ve şeker üretiminde sürecin benzer olduğunu belirterek, "Şeker fabrikalarında çok rahat bor üretebiliriz" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Bor ve şekerin üretim aşamaları birbirine benzer, boru biz üretelim'
Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarından Eti Maden, bor üretimini artırmak için özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarına talip oldu. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na başvurduklarını belirterek, "Bor ve şeker üretiminde proses aynı. Önceliğimiz hammadde tedarik merkezi, İzmir Limanı ve Bandırma ihracat merkezine yakın olması nedeniyle Susurluk Şeker Fabrikası" dedi. Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz, SABAH'a Türkiye'nin bor satış gelirinin geçen yıl yüzde 97 arttığını anlattı. Yılmaz, 2008 yılı üretiminin tamamının şimdiden satıldığını, kapasite artırımının zorunlu olduğunu söyledi.

FABRİKA YILDA 113 GÜN ÇALIŞIYOR
Dünya bor pazarındaki talepleri karşılamak için alternatif üretim arayışına girdiklerini belirten Yılmaz, şeker fabrikalarındaki atıl kapasiteyi, bazı tadilatlarla bor kimyasalları üretimi prosesine dönüştürmek istediklerini söyledi. Şeker fabrikalarının proses olarak bor kimyasalları tesisleri ile benzerlik gösterdiğini anlatan Yılmaz, bu kapsamda Türk Şeker AŞ'nin mevcut tesislerinde inceleme yaptıklarını belirtti. Şeker fabrikalarındaki atıl kapasiteye dikkat çeken Yılmaz, "Şeker fabrikaları yılda 66 gün ile 113 gün arasında çalışıyor geriye kalan günlerde devre dışı oluyor. Bu fabrikalarda çok rahat bor üretebiliriz" dedi.

BELÇİKA'DAN FABRİKA GELİYOR
Yılmaz, sodyum perborat tetra ve mono üretiminden vazgeçen Alman Degussa firmasının Belçika'daki fabrikasını Türkiye'ye taşıyacaklarını açıkladı. Yılmaz, "Bu fabrikanın taşınmasıyla çok kısa sürede tedrahidratta 110 bin ton, monohidratta da 48 bin ton üretim yapılacak. Tesisle birlikte bazı özel ekipmanlarda Türkiye'ye taşınacak" dedi.