kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
AB SÜRECİ OBJEKTİF YÜRÜSÜN... Erdoğan, Madrid'de basına kapalı toplantının ardındanh "Nueva Economia Forumu''nca düzenlenen yemekli toplantıya katılarak bir konuşma yaptı. Başbakan Erdoğan, 2005'te AB hükümetlerinin oy birliğiyle aldıkları kararla başlayan Türkiye'nin AB'ye katılım müzakere sürecinin, objektif kriterler çerçevesinde sürdürülmesini beklediklerini söyledi.

"Kök söktüren bürokratlar bize 'illallah' dedirtiyor"

Bülent AYDEMİR - MADRID
Başbakan Erdoğan İspanyol firmaları enerji ihalelerine davet ettiği konuşmasında bürokrasiden yakındı. Bürokratlar için "Tercümesi ne bilmiyorum ama 'illallah' dedirttiler" dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Kök söktüren bürokratlar bize 'illallah' dedirtiyor"
Başbakan Tayyip Erdoğan, Madrid'de İspanya'nın dev şirketlerinin temsilcileriyle basına kapalı kahvaltıda buluştu. Erdoğan, bürokrasiden yakınırken ilginç ifadeler kullandı ve "Tercümesi nasıl yapılır bilmiyorum ama 'illallah' dedirtirler. Bizi adeta düz duvara tırmandırtıyorlar, kök söktürüyorlar" dedi. İspanyol firmalarını; Türkiye'deki yenilenebilir enerji, nükleer enerji, elektrik dağıtım ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin doğalgaz dağıtım ihalesine davet eden Erdoğan, kurumlar vergisini yüzde 20'ye indirdiklerini, bu yıl da SSK işveren payının 5 puan indirileceğini söyledi. Erdoğan şu mesajları verdi:

* NÜKLEERE ÖZEL TEŞVİK: Nükleer enerjiyle ilgili yatırım teşvik bölgelerinden birine giriyor. Sinop bu teşvik bölgeleri kapsamı içerisinde. Bu ihaleye girerken bütün bu teşvik imkanlarını gayet iyi değerlendirerek girmekte fayda var. Nükleer santral konusunda İspanya'nın durumu çok iyi. İhale sürecini süratle başlatmak istiyoruz. Bizim buna şiddetle ihtiyacımız var.

* RÜZGAR TÜRBİNLERİNİ TÜRKİYE'DE ÜRETİN: Rüzgar enerjisi ile ilgili talep çok fazla. Fakat ilgilenen firma, türbinlerini Türkiye'de üretim garantisi verirse ihaleyi almada büyük avantaj elde edecek ve o sektöre ağırlığını koyacak. General Elektrik türbin noktasında Siemens ile tek olmuştu. Çin bu işe girdi ama İspanya bu sektörde ağırlıklı var. Şu anda yenilenebilir enerjiyle ilgili haritamız çıkarılmış durumda...

* YERLİ-YABANCI FARKI YOK: Şahsıma bağlı Yatırım Ajansı ile birlikte yatırımcıların Türkiye'de yerli yatırımcılardan hiçbir farklı yoktur. Küresel sermaye geldiğinde Türkiye'deki yatırımcı hangi haklara sahipse onlar da sahiptir.

* BÜROKRATİK OLİGARŞİ: Bürokratik oligarşi her ülkede olduğu gibi yatırımcıya bizdeki bir ifadeyle "illallah" dedirtirler. Arkadaşlar, tercümesini nasıl yapacak bilemiyorum. Kök söktürüyorlar, duvara tırmandırıyorlar. Bunu aşabilelim diye böyle bir mekanizmayı oluşturduk. Bu mekanizmadan da olumlu neticeler almaya başladık. İspanyol dostlarımız da bu konuda herhangi bir sıkıntıya uğramayacaklardır.