kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Durgunluk borsa ve metalleri vurdu, Fed'e faiz indirimi baskısı arttı

Furkan ALP - EKONOMİ
Citigroup'un zararı, ABD'de perakende satışlarının gerilemesi bakır, çinko ve alüminyum fiyatlarını % 2'nin üzerinde düşürdü. Borsalarda kayıplar arttı..
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi durgunluktan kurtarma çabaları son 3 gündür ABD'de açıklanan ekonomik veriler ile zora girdi. Çünkü dün başta bakır, çinko ve aluminyum olmak üzere metal fiyatları yüzde 2'nin üzerinde değer yitirdi. Önceki gün ABD'nin en büyük bankası Citigroup'un 2007 yılının son çeyreğinde 9.8 milyar dolar zarar ettiğini açıklamasının ardından finansal piyasalardaki belirsizliğin artmasıyla piyasalar panikledi. Yine ABD'de aralık ayında perakende satış rakamlarının yüzde 0.4 gerileyerek beklentilerin altında kalması ile durgunluk söylemleri en yüksek seviyeye tırmandı. ABD'de aralık ayında tüketici endeksinin yüzde 0.3 artarak 2007 yılı genelinde yüzde 4.1'e ulaşması ise şaşkınlık yarattı.

GÖZLER FED'İN KARARINDA
Bu faiz indirimi baskısı altındaki ABD Merkez Bankası'nın eline kolunu bağladı. Ocak ayı sonunda yapılacak faiz toplantısında ABD Merkez Bankası'nın yarım puanlık agresif faiz indirimi yapacağını satın alan Wall Street'te şimdi de stagflasyon (durgunluk döneminde enflasyon) korkusu ağır basmaya başladı. ABD kaynaklı mortgage krizinin uluslararası piyasaları etkisi altına aldığı 2007 yılının temmuz ayından beri ABD ekonomisi durgunluğa girecek endişesiyle hisse senedi piyasaları panikledi, altın ve petrol hariç emtia fiyatlarında keskin düşüşler yaşandı. Dünya ekonomisinin lokomotifi ve dünyanın en büyük pazarı ABD'de işlerin kötüye gittiğini ortaya koyan istihdam, perakende satışlar, enflasyon ve imalat endeksi gibi ekonomik verilerle desteklenen durgunluk senaryosu dünya piyasalarını çalkaladı. 23 temmuz 2007 ile 15 Ocak 2008 tarihleri arasında en çok değer kaybeden borsa Japonya'nın Nikkei Endeksi oldu. ABD'de ekonomik durgunluğun tüketici harcamalarını olumsuz etkileyeceği endişeleri ile özellikle elektronik ve otomotiv ihracatının önemli bir bölümünü ABD'ye yapan Japonya'da hisse senedi yatırımcıları panikledi. Nikkei endeksi 23 temmuz tarihinden bu yana yüzde 22.2 çakıldı. Aynı dönemde Dow Jones Endeksi yüzde 10.3 düşerken, Nasdaq Endeksi yüzde 10.1 geriledi. Bu dönemde Aluminyum % 11, çinko % 39, bakır da % 12 değer yitirdi. Sanayinin ham maddesi olan bu metallerde değer kaybı durgunluğa gidildiğine işaret etti.
Haberin fotoğrafları