kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ocak 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Üçlü zirve girişimine destek

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Alman Başbakanı Angela Merkel ile Mayıs ayında "üçlü toplantı" yapacağı açıklamasına AB çevrelerinden destek verdi.

Üst düzey bir AB diplomatı "Erdoğan'ın, Sarkozy ve Merkel ile bir araya gelme girişimi iyi niyetli ve cesur. Erdoğan, bu ülkelerin niyetlerinin açık bir biçimde ortaya koymalarını istiyor. Çünkü halen durum karışık, muğlak ve biraz da saçma" dedi.

Erdoğan'ın Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Sarkozy ve Merkel ile "üçlü toplantı" yapacağı açıklamasına Ankara'daki AB çevrelerinden destek geldi.

AB çevrelerinde Türkiye'nin AB müzakerelerinin açılması yönünde 2005 yılında AB ülkelerince verilen karara karşın bir belirsizlik bulunduğu belirtilerek Erdoğan'ın AB'nin en büyük iki devletin Fransa ve Almanya'nın tutumlarının açıklığa kavuşmasını istemekte haklı olduğu yorumları yapılıyor.

Üst düzey bir AB diplomatı da, Erdoğan'ın girişimi için "iyi niyetli ve cesur" ifadelerini kullandı. AB'de Fransa'nın Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı çıkışlarının arkasında saklanan başka ülkelerin de bulunduğunu ifade eden diplomat, şunları söyledi:

"Erdoğan, onlarla ile yüzleşmeye ve 'Sizin sorunuz nedir?' sormaya karar verdi. 2005 yılında müzakerelerin başlamasına onay verdiniz. Peki şimdi neyi müzakere ediyoruz? Absurd bir durum var. Müzakereler sürerken AB'nin en büyük iki ülkesi, Türkiye'nin katılımına hayır diyor."
Diplomat, Erdoğan'ın Sarkozy ve Merkel'e içinde düştükleri çelişkili durumu görmelerini sağlamak istediğini belirtirken de "Erdoğan, bu iki liderin niyetlerinin açıklığına kavuşmasını istiyor. Çünkü halen durum karışık, muğlak ve biraz da saçma" şeklinde konuştu.

(ANKA)